Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak przechowywać zioła? – porada

Zioła i kwiaty coraz częściej goszczą w naszych domach, mamy większą świadomość ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Aby spełniały swoją rolę, musisz je właściwie przechowywać....

autor Ilona

Za twarde pierniczki, co zrobić? – porada

Pierniczków nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale niestety nie zawsze wyjdą takie, jakich oczekujemy. Co zrobić, gdy są za twarde? Sposobów jest kilka. Mamy...

autor Ilona

Jak długo gotować cielęcinę? – porada

Czas gotowania cielęciny zależy od tego, czy pochodzi ona od zwierząt dwutygodniowych czy sześciomiesięcznych. Im zwierzę było starsze, tym bardziej wydłuża się czas gotowania. Ogólne...

autor Ilona

Ubijanie śmietany – o czym pamiętać? – porada

Wydaje się, że ubicie śmietany nie powinno być trudne, a jednak wiele osób pyta na forach jak ubić śmietanę. Pierwszym krokiem jest zakup odpowiedniego produktu....

autor Ilona

Jak ugotować kaszę jaglaną? – porada

Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów, który powinien być obecny w diecie i dzieci, i dorosłych! Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Można to...

autor Ilona

Jaka kapusta do gołąbków? – porada

Podstawą smacznych gołąbków jest nie tylko aromatyczny farsz, ale i kapusta. Bez niej gołąbki nie byłyby gołąbkami. W ostatnim czasie, szczególnie w dużych sklepach, znaleźć...

autor Ilona

Co zrobić, aby barszcz nie stracił koloru? – porada

To jedna z tradycyjnych polskich zup, która pojawia się podczas świąt oraz imprez okolicznościowych. Jednak łatwo o wpadkę, bo zamiast czerwonego, może mieć kolor zbliżony...

autor Ilona

Jak ugotować jajko na miękko? – porada

Gotowanie jajka na miękko to nie lada sztuka. Białko powinno być ścięte, zaś żółtko idealnie płynne. Nie jest to wcale trudne, gdy przygotujesz wcześniej stoper...

autor Ilona

Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu z potraw? – porada

Tak samo jak zdarza się coś przesolić bywa, że potrawa jest zbyt tłusta. Jak pozbyć się niechcianego tłuszczu? Wszystkie produkty smażone na głębokim tłuszczu, po...

autor Ilona

Co zrobić, aby piana z białek nie opadła podczas pieczenia? – porada

Puszysta piana na cieście nie zawsze smakuje i wygląda tak samo dobrze. Co zrobić by nie opadła? Jest kilka sposobów naszych mam i babć, które...

autor Ilona

Jak uniknąć burzyn/farfocli w rosole? – porada

Rosół powinien być klarowny, szczególnie gdy częstujesz nim innych. Nieprzyjemne jest spotkanie w nim farfocli! Istnieje kilka sposobów na burzyny czyli inaczej zwane szumowiny. Wrzucamy...

autor Ilona

Kiedy solimy mięso? Na końcu czy na początku gotowania? – porada

Kiedy solić mięso? – to jedno z podstawowych pytań, które pojawia się również wśród doświadczonych kucharzy. Sprawa nie jest oczywista. Więc jak to z tym...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.