Przesolona zupa zdarza się każdemu od czasu do czasu. Stare sposoby naszych babć uratują obiad, więc bez paniki. Jednym ze skutecznych sposobów jest ziemniak. Obieramy...
Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu bądź też po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą. Średnio sałatki można przechowywać w lodówce około trzech dni. Niektóre...
Zupy jak najbardziej można mrozić. Oczywiście najlepiej gotować zawsze świeże, ale zdarza się, że czasem ugotujemy za dużo. Szkoda wylewać zupy skoro za kilka dni...
Mleko skwaśniałe błędnie bywa czasem określane jako mleko zepsute, nie nadające się do spożycia. Można je wykorzystać na różne sposoby. Mleko skwaśniałe, to inaczej zsiadłe...
Mięso pieczone to alternatywa dla smażonego i bardziej kalorycznego dania. Przy pieczeniu mięsa w piekarniku trzeba pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze wkładamy mięso do...
Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów, absolutnie go nie wyrzucaj, bo to marnotrawstwo. Mięso świetnie sprawdzi się na drugie danie, możesz je podać...
Zupy to samo zdrowie, dlatego powinniśmy je jeść każdego dnia. Dostarczają cennych wartości odżywczych, mogą być lekkie, a i bardziej sycące. W czym je podawać?...
Mrożenie to jeden z najczęściej stosowanych w naszych domach sposobów na przedłużenie żywotności produktów spożywczych. Zamrażać można nie tylko mięso, warzywa czy owoce, ale również...
Wszystkich rodzajów makaronu nie sposób wyliczyć. Są ich setki, dzielone ze względu na składniki, sposób produkcji, kształt, długość, grubość itd. Makarony można również podzielić ze...
Jesteśmy narodem mięsożernym i bardzo często jest ono na polskich stołach. Mięso mięsu nierówne i warto wziąć pod lupę to, co jemy. Zanim znów bezwiednie...
Warzywa strączkowe są zdrowe i zaleca się je spożywać regularnie. Dostarczają potrzebnego białka, stanowią świetną alternatywę dla mięsa. Powinny je spożywać osoby, które nie jedzą...
Masło jest stałym bywalcem w polskich domach. Nie tylko wykorzystujemy je do smarowania kanapek, ale również do smażenia. Masło jest zdrowym, naturalnym produktem, ale wysokokalorycznym....