To niestety jeden z częstych problemów, z którym mierzy się każdy, kto zaczyna gotować. Podstawowym błędem jest wlanie zimnej śmietany do gorącej zupy. Zwarzenie gwarantowane!...
Odpowiedź jest oczywista: waniliowy! Większość kupujących jest przekonanych, że nabywa cukier waniliowy, zresztą w sklepie jak prosimy o niego to również mówimy: cukier waniliowy! A...
Tradycyjne danie kuchni polskiej, podstawa większości zup. A wokół niego wciąż liczne pytania. Ile go gotować? Rosół to bardzo dopieszczona zupa, wymaga bardzo dużo czasu....
Tłuszcz tłuszczowi nierówny i nie możemy się go na stałe pozbyć z diety, mimo że czasem odkłada się w organizmie w nadmiarze, odbijając na wadze...
Przykra, utrudniająca życie dolegliwość, która najczęściej występuje po zjedzeniu konkretnych potraw. Zazwyczaj są one tak smaczne, że trudno sobie ich odmówić. Cóż, od czasu do...
Mrożenie to jedna z najlepszych metod przedłużenia żywotności potraw. Przechowywanie produktów w niskiej temperaturze ogranicza ich psucie, zapobiega namnażaniu mikroorganizmów o szkodliwym działaniu. Mrożenie nie...
Niebo w gębie, jak twierdzi wielu, ale gdy już nadarza się okazja, że można spróbować, pojawia się pytanie: od czego zacząć? Zazwyczaj kelner poda nam...
Wyśmienita przystawka i niezastąpiona przekąska wymaga dobrego jakościowo mięsa. Befsztyk tatarski robi się z polędwicy wołowej bądź ligawy. Choć ta druga część jest znacznie bardziej...
Pryskający tłuszcz w kuchni to oznaka, że coś się dzieje i to zupełnie normalny proces. Przy smażeniu wątróbki mocno odczuwamy pryskający na wszystkie strony tłuszcz!...
Biszkopt to smaczna podstawa wielu deserów. Puszysty, idealnie wypieczony zachwyca podniebienia. Nie zawsze jednak wychodzi tak jak chcemy, a goście już pukają do drzwi, co...
Najszlachetniejszy trunek musi mieć właściwą temperaturę! Nawet najlepsze wino nie będzie tak smakowało jak powinno jeśli jest za ciepłe. Jeśli goście są już za drzwiami,...
Kulinarna wpadka z przypalonym mięsem może przydarzyć się każdemu. Wciągający, ulubiony serial, informacje dnia na portalach czy pochłaniająca zabawa z dzieckiem. Mięso pozostawione samo sobie...