Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak uniknąć zwarzenia się śmietany? Co zrobić kiedy już się zwarzy? – porada

To niestety jeden z częstych problemów, z którym mierzy się każdy, kto zaczyna gotować. Podstawowym błędem jest wlanie zimnej śmietany do gorącej zupy. Zwarzenie gwarantowane!...

autor Ilona

Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Odpowiedź jest oczywista: waniliowy! Większość kupujących jest przekonanych, że nabywa cukier waniliowy, zresztą w sklepie jak prosimy o niego to również mówimy: cukier waniliowy! A...

autor Ilona

Jak długo gotować rosół? – porada

Tradycyjne danie kuchni polskiej, podstawa większości zup. A wokół niego wciąż liczne pytania. Ile go gotować? Rosół to bardzo dopieszczona zupa, wymaga bardzo dużo czasu....

autor Ilona

Oliwa czy masło? Który tłuszcz jest najzdrowszy? – porada

Tłuszcz tłuszczowi nierówny i nie możemy się go na stałe pozbyć z diety, mimo że czasem odkłada się w organizmie w nadmiarze, odbijając na wadze...

autor Ilona

Jakie potrawy powodują niestrawność? – porada

Przykra, utrudniająca życie dolegliwość, która najczęściej występuje po zjedzeniu konkretnych potraw. Zazwyczaj są one tak smaczne, że trudno sobie ich odmówić. Cóż, od czasu do...

autor Ilona

Jak zamrażanie potraw wpływa na ich smak i jakość? – porada

Mrożenie to jedna z najlepszych metod przedłużenia żywotności potraw. Przechowywanie produktów w niskiej temperaturze ogranicza ich psucie, zapobiega namnażaniu mikroorganizmów o szkodliwym działaniu. Mrożenie nie...

autor Ilona

Jak jeść małże? – porada

Niebo w gębie, jak twierdzi wielu, ale gdy już nadarza się okazja, że można spróbować, pojawia się pytanie: od czego zacząć? Zazwyczaj kelner poda nam...

autor Ilona

Jakie mięso wybrać do befsztyka tatarskiego? – porada

Wyśmienita przystawka i niezastąpiona przekąska wymaga dobrego jakościowo mięsa. Befsztyk tatarski robi się z polędwicy wołowej bądź ligawy. Choć ta druga część jest znacznie bardziej...

autor Ilona

Smażenie wątróbki, jak uniknąć pryskającego tłuszczu? – porada

Pryskający tłuszcz w kuchni to oznaka, że coś się dzieje i to zupełnie normalny proces. Przy smażeniu wątróbki mocno odczuwamy pryskający na wszystkie strony tłuszcz!...

autor Ilona

Jak uratować zapadnięty biszkopt? – porada

Biszkopt to smaczna podstawa wielu deserów. Puszysty, idealnie wypieczony zachwyca podniebienia. Nie zawsze jednak wychodzi tak jak chcemy, a goście już pukają do drzwi, co...

autor Ilona

Jak szybko schłodzić wino? – porada

Najszlachetniejszy trunek musi mieć właściwą temperaturę! Nawet najlepsze wino nie będzie tak smakowało jak powinno jeśli jest za ciepłe. Jeśli goście są już za drzwiami,...

autor Ilona

Co zrobić kiedy przypalimy mięso? – porada

Kulinarna wpadka z przypalonym mięsem może przydarzyć się każdemu. Wciągający, ulubiony serial, informacje dnia na portalach czy pochłaniająca zabawa z dzieckiem. Mięso pozostawione samo sobie...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.