Sałatki najlepiej smakują zaraz po zrobieniu bądź po krótkim czasie, gdy składniki się przegryzą. Nie zawsze jednak zjemy całą sałatkę, a często pozostają po spotkaniach...
Białe grudki czy też osad w zupie są wynikiem zważenia się śmietany bądź niedokładnego roztarcia mąki. By uniknąć gródek, gdy zagęszczasz zupę mąką, wykorzystaj pewien...
Tarcie ziemniaków ręczne szczególnie w większej ilości, np. na placki, powoduje lekką niechęć. Odarcia naskórka zdarzają się często. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie maszynki czy robota...
Jest kilka zasad przyrządzania steków, które sprawiają, że jedne są soczyste i z chęcią je zjadamy, a inne twarde i niezbyt smaczne. Stek odwracamy raz....
Kruche ciasto to podstawa wielu smacznych wypieków. Babcie mają różne sposoby na to, by było kruche. Do wypieku używa się najczęściej mąki pszennej, jeśli chcesz...
Zdarza się, że ogórek ma gorzki smak. Przyczyną może być niewłaściwe obieranie. Prosta czynność, a tak zmienia smak ogórka. Aby warzywo nie miało gorzkiego posmaku,...
Idealnie gładkie, przeźroczyste kostki lodu, które serwowane są w restauracjach, możesz samodzielnie zrobić w domu. Zaskoczysz gości. Sekretem jest woda. Najlepiej sprawdzi się przefiltrowana. Przegotuj...
Lodówka ma za zadanie przedłużać świeżość produktów spożywczych, dlatego zazwyczaj w niej trzymamy również warzywa. Nie wszystkie lubią chłodny klimat i niskie temperatury. Mało tego,...
W domu z rodziną rybę jemy tak, jak nam wygodnie, zresztą jak każdy posiłek. Co innego, gdy spodziewamy się gości. Jak dobrać sztućce do ryby,...
Jeden z najbardziej kuszących smakołyków, obok którego niewiele osób przejdzie obojętnie. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z tłuszczu, cieplutkie, puszyste. Domowe pączki nie tak łatwo...
Zazwyczaj gotujemy ich za dużo, w obawie, by nikomu nie brakło. I niestety najczęściej zostają. Co z nimi zrobić? Pomysłów jest niezliczona ilość. Ziemniaki są...
Suszenie pomidorów to duża oszczędność. Mały słoiczek suszonych pomidorów kosztuje tyle co dwa lub trzy kilogramy pomidorów świeżych pod koniec sezonu. Dlatego warto poświęcić trochę...