Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak przechowywać sałatki? – porada

Sałatki najlepiej smakują zaraz po zrobieniu bądź po krótkim czasie, gdy składniki się przegryzą. Nie zawsze jednak zjemy całą sałatkę, a często pozostają po spotkaniach...

autor Ilona

Jak uniknąć gródek w zupie? – porada

Białe grudki czy też osad w zupie są wynikiem zważenia się śmietany bądź niedokładnego roztarcia mąki. By uniknąć gródek, gdy zagęszczasz zupę mąką, wykorzystaj pewien...

autor Ilona

Jak szybko ręcznie utrzeć ziemniaki? – porada

Tarcie ziemniaków ręczne szczególnie w większej ilości, np. na placki, powoduje lekką niechęć. Odarcia naskórka zdarzają się często. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie maszynki czy robota...

autor Ilona

Jak często obracać stek? – porada

Jest kilka zasad przyrządzania steków, które sprawiają, że jedne są soczyste i z chęcią je zjadamy, a inne twarde i niezbyt smaczne. Stek odwracamy raz....

autor Ilona

Co zrobić, żeby ciasto było jeszcze bardziej kruche? – porada

Kruche ciasto to podstawa wielu smacznych wypieków. Babcie mają różne sposoby na to, by było kruche. Do wypieku używa się najczęściej mąki pszennej, jeśli chcesz...

autor Ilona

Jak obierać ogórek, aby nie był gorzki? – porada

Zdarza się, że ogórek ma gorzki smak. Przyczyną może być niewłaściwe obieranie. Prosta czynność, a tak zmienia smak ogórka. Aby warzywo nie miało gorzkiego posmaku,...

autor Ilona

Jak zrobić przeźroczyste kostki lodu? – porada

Idealnie gładkie, przeźroczyste kostki lodu, które serwowane są w restauracjach, możesz samodzielnie zrobić w domu. Zaskoczysz gości. Sekretem jest woda. Najlepiej sprawdzi się przefiltrowana. Przegotuj...

autor Ilona

Których warzyw nie trzymać w lodówce? – porada

Lodówka ma za zadanie przedłużać świeżość produktów spożywczych, dlatego zazwyczaj w niej trzymamy również warzywa. Nie wszystkie lubią chłodny klimat i niskie temperatury. Mało tego,...

autor Ilona

Sztućce do ryb – jak je dobierać?

W domu z rodziną rybę jemy tak, jak nam wygodnie, zresztą jak każdy posiłek. Co innego, gdy spodziewamy się gości. Jak dobrać sztućce do ryby,...

autor Ilona

W jakiej temperaturze smażyć pączki? – porada

Jeden z najbardziej kuszących smakołyków, obok którego niewiele osób przejdzie obojętnie. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z tłuszczu, cieplutkie, puszyste. Domowe pączki nie tak łatwo...

autor Ilona

Jak wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu? – porada

Zazwyczaj gotujemy ich za dużo, w obawie, by nikomu nie brakło. I niestety najczęściej zostają. Co z nimi zrobić? Pomysłów jest niezliczona ilość. Ziemniaki są...

autor Ilona

Jak suszyć pomidory? – porada

Suszenie pomidorów to duża oszczędność. Mały słoiczek suszonych pomidorów kosztuje tyle co dwa lub trzy kilogramy pomidorów świeżych pod koniec sezonu. Dlatego warto poświęcić trochę...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.