Lista składników

Lista składników

Ziemniaki

Ziemniaki to prawdopodobnie najpopularniejsze warzywo świata. Należy do gatunku roślin psiankowatych. Gatunek jest uprawiany ...

Lista składników

Sól

Sól to artykuł spożywczy, w składzie którego niemal stuprocentowy udział ma chlorek sodu (NaCl). Najbardziej znanym ...

Lista składników

Pieprz

Pieprz to owoc (pestkowiec) rośliny z rodziny pieprzowatych. Najbardziej wyrazisty, ostry smak ma pieprz czarny, ale występuje ...

Lista składników

Sól czosnkowa

Sól czosnkowa to kompozycja intensywnego, czosnkowego smaku i aromatu oraz powszechnie stosowanej soli. Podkreśla smak potraw ...

Lista składników

Pieprz czarny

Pieprz to owoc rośliny wywodzącej się z Indii, obecnie uprawianej w krajach o klimacie tropikalnym. Aby powstało to co my ...

Lista składników

Olej

Olej to tłuszcz pochodzenia roślinnego, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest otrzymywany nie tylko z roślin ...

Lista składników

Cebula

Cebula to warzywo znane w kuchniach całego świata. Należy do rodziny czosnkowatych a jej pochodzenie to Azja Środkowa. Zależ...

Lista składników

Masło

Masło to tłuszcz jadalny powstały ze śmietany mleka krowiego, owczego czy koziego. Powszechnie służy do smarowania pieczywa...

Lista składników

Prażona cebulka

Prażona cebulka stanowi bardzo smakowity dodatek do hamburgerów, hot-dogów, kanapek, sałatek czy nawet jajecznicy. Możemy j...

Lista składników

Wołowina

Wołowina to pod względem wartości odżywczych najlepsze z mięs. Jest średniokaloryczna – jednak wartość ta jest zależna...

Lista składników

Sos worcestershire

To niezwykła mieszanka prosto z Indii. Sos worcestershire stanowi niezastąpiony dodatek do dań z wołowiny, Krwawej Mary, czy ...

Lista składników

Cebula szalotka

Szalotka, inaczej zwana czosnkiem askalońskim. To roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest z gatunku czosnkowatych. ...

Lista składników

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to zwykłe, zielone ogórki gruntowe, które zostały poddane kiszeniu. W tym celu zalewa się je osoloną wodą ...

Lista składników

Grzybki w zalewie

Grzybki w zalewie octowej, pomidorowej, słodko-kwaśnej czy solnej. W jakiej by nie były, to w każdej stanowią wyśmienitą ...

Lista składników

Brokuły

Brokuły to inaczej zielone kalafiory. Ich właściwości zdrowotne są niezwykłe i wyjątkowe. Niby zwykły brokuł a może nas...

Lista składników

Pietruszka

Pietruszka to powszechnie uprawiane warzywo w Polsce. Należy do rodziny selerowatych i stanowi jeden z czterech podstawowych sk...

Lista składników

Czosnek

Czosnek to ważny dodatek smakowy w kuchni, który nadaje wyrazistości i aromatu głównie daniom mięsnym, zupom i sosom. Bulwa...

Lista składników

Śmietana

Śmietana to produkt mleczny powstały na skutek ukwaszania śmietanki w obecności bakterii kwasu mlekowego. Zastosowanie ś...

Lista składników

Chleb

Chleb to coś co większość z nas je każdego dnia od wielu lat. Kanapki na śniadanie czy kolację, chleb do zupy czy do mię...

Lista składników

Cukier

Cukier biały to potoczne określenie sacharozy, czyli węglowodanu prostego. Jest on powszechnie stosowany do słodzenia potraw ...

Lista składników

Kurczak

Kurczak - pierś, udka, podudzia, porcja rosołowa, skrzydełka. Wiele różnych możliwości kulinarnych dzięki którym można ...

Lista składników

Kaczka

Kaczka, a właściwe jej mięso, tak jak pozostałe drobiowe elementy, w swym składzie mają bardzo wysoką zawartość białka...

Lista składników

Marchewka

Marchewka to warzywo znane od najdawniejszych czasów i powszechnie stosowane w kuchni na całym świecie. Jest skarbnicą ...

Lista składników

Kapusta włoska

Kapustę włoską do Polski przywiozła królowa Bona. Jest o tyle charakterystyczna i łatwa do rozpoznania, bo ma pomarszczone ...

Lista składników

Lubczyk

Lubczyk niemalże w całości był wykorzystywany w kuchni już przez starożytnych Greków i Rzymian. Dziś cieszy się ogromn...

Lista składników

Jajka

Jajka znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być przyrządzane na różne sposoby – gotowane na twardo, na miękko, ...

Lista składników

Majonez

Majonez to podstawowy sos, który dopełnia smak każdej sałatki oraz świetnie komponuje się z jajkami. Podstawowe składniki ...

Lista składników

Makaron ryżowy

Lekkostrawny, smaczny i zdrowy - to tylko kilka z wielu zalet, jakimi został obdarzony makaron ryżowy. Jest on bardzo popularny...

Lista składników

Ogórki gruntowe

Ogórki gruntowe charakteryzują się dość chropowatą i włochata skórką. Ich długość to zazwyczaj 10-15 cm. To właśnie...

Lista składników

Miód

Miód towarzyszy nam od zarania dziejów. Jego właściwości lecznicze są wciąż niezmiennie cenione. Miód koi nerwy, goi ...

Lista składników

Musztarda

Musztarda to zimno sos o bardzo charakterystycznym smaku. Z uwagi na zawartość w swym składzie gorczycy, znana już była ze ...

Lista składników

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy to obok cukru pozyskiwanego z buraka cukrowego najczęstsze źródło słodkiego dodatku do potraw na świecie. ...

Lista składników

Bułka tarta

Bułka tarta to artykuł spożywczy powstały przez starcie lub zmielenie wysuszonego pieczywa. W kulinariach jest powszechnie ...

Lista składników

Ser mozzarella

Czasem większa, czasem mniejsza lecz zawsze w zalewie z serwatki. Mozzarella di bufala campana - to właściwa nazwa ...

Lista składników

Oliwki czarne

Czarne oliwki dostępne w polskich sklepach, to tak naprawdę zielone oliwki poddane odpowiedniej obróbce. Prawdziwie czarne ...

Lista składników

Bazylia

Bazyli dotarła do nas z terenów Afryki i Azji. To roślina, która świetnie znosi wszelkie warunki atmosferyczne. Nadaje się ...

Lista składników

Bagietki

Bagietka, inaczej zwana również bułką francuską lub paryską. To długa i cienka bułka. Zazwyczaj jej wymiary to 5-6 cm ...

Lista składników

Oliwki zielone

W naszych sklepach możemy się spotkać z oliwkami czarnymi i zielonymi. Są źródłem witamin z grupy „B”, prowitaminy „...

Lista składników

Jabłka

Jabłka – to najcenniejsze dobrodziejstwo natury. Jednak to co w nich najzdrowsze, czyli skórka i gniazdo nasienne, zazwyczaj...

Lista składników

Tuńczyk

Tuńczyk jest rybą pochodzącą głównie z Atlantyku, Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego. Zdarza mu się też zagościć w Morzu Ś...

Lista składników

Mąka

Mąka to produkt spożywczy otrzymywany z ziaren zbóż. W przemyśle spożywczym jest niezbędnym półproduktem do produkcji ...

Lista składników

Budyń śmietankowy

Budyń śmietankowy jest o smaku słodkiej śmietanki. Sam w sobie jest wyśmienitym deserem. Kochają go zarówno małe łasuchy...

Lista składników

Banany

Charakterystyczny owoc, którego nie można pomylić z żadnym innym, no może poza platanem. W Polsce zwykle dostępny jest ...

Lista składników

Makaron

Makaron to produkt dający duże pole do popisu zarówno zawodowym kucharzom jak i rozpoczynającym dopiero przygodę z ...

Lista składników

Oregano

Oregano nazywane jest również lebiodkę pospolitą. Najczęściej gości w kuchni włoskiej, jednak coraz częściej zagląda ...

Lista składników

Oliwa

Oliwa to olej pochodzenia roślinnego, którego barwa zmienia się od złocistożółtej do zielonożółtej, co uwarunkowane ...

Lista składników

Rozmaryn

Drobne igiełki o lekko sosnowym, słodkim smaku to właśnie rozmaryn. Świeży lub suszony nada każdej potrawie niezapomniany ...

Lista składników

Kapusta

Kapusta – ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Ale nie tylko, jak się okazuje ma wiele właściwości zdrowotnych. Ma ...

Lista składników

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska pojawiła się w naszym kraju z dalekiego wschodu i niemalże od razu znalazła niezmiernie wiele zastosowań. ...

Lista składników

Kasza manna

Znali ją już nasi przodkowie. Kilka wzmianek na jej temat jest też w biblii. Kasza manna jest najstarszym produktem spoż...

Lista składników

Jarzynka

Jarzynka to popularna nazwa mieszanki suszonych warzyw, na przykład marchewki, pietruszki lub selera. Podobnie jak kostki rosoł...

Lista składników

Żeberka

Żeberka wieprzowe mają szeroki wachlarz zastosowań w kuchni. Świetnie się sprawdzają chyba w każdej postaci. Możemy je ...

Lista składników

Smalec

Smalec kiedyś niezwykle popularny tłuszcz używany w każdym domu. Obecnie odrzucony przez propagatorów zdrowej żywności a ...

Lista składników

Koperek

Koperek zawsze sprawdzał się z młodymi ziemniaczkami. Jednak ma coraz szersze zastosowanie w rodzimej kuchni. Jest szczegó...

Lista składników

Ketchup

Ketchup to obecnie chyba najpopularniejszy sos. Zazwyczaj kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi, Hamburgerami czy Hot-dogami. A ...

Lista składników

Przyprawa

Przyprawa zazwyczaj jest dodawana do przygotowywanych potraw w celu polepszenia jej smaku, czy zapachu, nadaniu im wyjątkowości...

Lista składników

Żółtko

Żółtko jajka kurzego w ostatnim czasie nie cieszy się dużą popularnością uwagi na swoją wysoką kaloryczność, zwł...

Lista składników

Ser mascarpone

Włoski, smaczny, kremowy serek - mascarpone. Ten pochodzący z Lombardii ser wytwarzany jest w przeciwieństwie do innych serów...

Lista składników

Biszkopty

Biszkopty przygotowywane są na bazie jaj. Zawierają również nieduży dodatek maki pszennej i cukru. Czasami wedle upodobań ...

Lista składników

Kawa

Kawa - najbardziej pożądany napój świata każdego poranka. Do najbardziej popularnych gatunków należą Arabica i Robusta, ...

Lista składników

Kakao

Kakao wywodzi się z krajów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie było uważane za przysmak dla elity i wojowników. Staroż...

Lista składników

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada jest chyba najzdrowsza ze wszystkich słodyczy. Dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo magnezu. Dodatkowo dzię...

Lista składników

Kukurydza

Kukurydza to najczęściej uprawiana roślina obok pszenicy czy ryżu. Jest cennym źródłem szerokiej gamy witamin oraz skł...

Lista składników

Ogórki korniszone

Ogórki korniszone, znane od lat, zwane również ogórkami konserwowymi. To super jędrne ogóreczki w delikatnej zalewie ...

Lista składników

Mięso z rosołu

Co zrobić z mięsem z rosołu? Niby smaczne, a nikt go nie chce. Okazuje się, że jest całkiem sporo możliwości na ...

Lista składników

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta powstaje na skutek konkretnego zasolenia i późniejszej fermentacji. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo ...

Lista składników

Pomarańcze

Powszechnie wiadomo, że pomarańcze są nieocenionym źródłem witaminy „C”, która wspomaga regenerację organizmu po ...

Lista składników

Cytryna

Cytryna - kwaśny owoc o wielorakim zastosowaniu. Można ją użyć zarówno do dania głównego, jak i do deseru, może stanowi...

Lista składników

Białe wino

Białe wino z pewnością smakuje dużo lepiej jeżeli jest podane przed winem czerwonym. Jednak białe wino nadaje się nie ...

Lista składników

Cukier wanilinowy

Cukier wanilinowy jest coraz częściej stosowany jako zamiennik cukru waniliowego lub dodatku samej wanilii. W skład tej ...

Lista składników

Sałata

Gdy myślimy o sałacie pierwsze co przychodzi na myśl to zielone liście dodawane do kanapek czy sałatki. I choć na świecie ...

Lista składników

Grzyby

Grzyby od dawien, dawna towarzyszą naszym potrawom. Wciąż niezmiennie cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Głównym ich ...

Lista składników

Szpinak

Szpinak - zielone liście niegdyś bardzo nielubiane przez kolejne pokolenia dzieci. Na szczęście to bardzo zdrowe warzywo ...

Lista składników

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe są zdecydowanie mniejsze od tradycyjnych odmian. Ich przeciętny rozmiar to około 3-4 cm średnicy. Są ...

Lista składników

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka, oczywiście bez dodatku skóry, to obecnie jedno z najzdrowszych ogólnie dostępnych mięs. W kuchni ma ...

Lista składników

Boczek

Boczek w kuchni polskiej ma bardzo wiele zastosowań. Jest bardzo cenionym przez panów rarytasem. W sklepach zazwyczaj możemy ...

Lista składników

Kiełbasa

Kiełbasa kiełbasie nierówna. I dobrze ponieważ daje to ogromne pole do popisu. Zwyczajna, sucha beskidzka czy też chorizo...

Lista składników

Baranina

W Polsce wciąż chyba jeszcze baranina ma przyklejoną kiepską opinię z czasów PRL-u. W tamtym okresie do sklepów trafiało ...

Lista składników

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to bardzo zdrowy i pyszny produkt mleczny. Ma ogromnie pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawiera dużo łatwo ...

Lista składników

Zioła

Określenie “zioła” to niezwykle szerokie pojęcie. W zakresie kulinarnym  obejmuje ono zarówno te suszone jak i świeże ...

Lista składników

Szprotki

Szprotki to małe rybki (10 - 20 cm długości), które można znaleźć w Morzach Północnym i Bałtyckim, oceanie Atlantyckim...

Lista składników

Bakłażan

Bakłażan – zwany też oberżyną, gruszka miłości czy psianka podłużną. To świetne źródło błonnika. Jedni powiedz...

Lista składników

Wędlina

Jednym z najpopularniejszych dodatków do kanapek jest wędlina. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów - szynka, salami, ...

Lista składników

Ser feta

Jednym z najbardziej znanych greckich serów jet bez wątpienia  feta. Ser sprzedawany w kartonikach, który łatwo kruszy się ...

Lista składników

Kalafior

“Kalafior to nic innego, jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie warzywo to określił Mark Twain. I co...

Lista składników

Parówki

Parówki dzięki nieuczciwym producentom przestały cieszyć się popularnością. Niewiele rodzajów tego produktu są naprawd...

Lista składników

Wykałaczki

Małe, cienkie, zwykle drewniane patyczki niezbędne w każdej kuchni - wykałaczki. Takie niepozorne a potrafią wybawić z kł...

Lista składników

Mrożone warzywa

Mrożone warzywa są bardzo ciekawą alternatywą dla świeżych nie zawsze dostępnych. Już nawet mrożone warzywa mają wiele ...

Lista składników

Tortilla

Tortilla w dosłownym tłumaczeniu znaczy małe ciastko. Jest powszechnie znana i stosowana przez kuchnię meksykańską, ...

Lista składników

Śmietana do zup i sosów

Śmietana do zup i sosów dla wielu to jedyny sposób na zagęszczenie tych dań. Pamiętajmy, że im wyższa zawartość tł...

Lista składników

Makrela

Makrela jest chyba najczęściej spożywaną rybą w Polsce. Jest tłustą rybą, dlatego też wpływa ograniczająco na nasze ł...

Lista składników

Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe to nic innego jak wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego. Nie należą one niestety do produktów ...

Lista składników

Dżem

Dżem - miłe wspomnienie większości ludzi z dzieciństwa. Najlepszy robiła zawsze Babcia. Obecnie rzadko kto robi ...

Lista składników

Szynka

Obecnie mianem szynki często określa się większość droższych wędlin, lecz tak naprawdę jest to tylko jeden z rodzajów ...

Lista składników

Mięso mielone wieprzowe

Mięso mielone, wieprzowe w naszej kuchni ma nieskończenie wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić kotleciki, zrazy, sos mię...

Lista składników

Bułki

Kajzerka, grahamka, wrocławska, pszenna, żytnia - każdy znajdzie coś dla siebie. Różnią się pod wieloma względami, ale ...

Lista składników

Ogórek

Ogórek, to bez mała 97% wody, dlatego jest tak cenionym warzywem w upalne dni. Szybko i skutecznie gasi pragnienie. z ...

Lista składników

Wieprzowina

Wieprzowina – to mięso z którego możemy zrobić wiele. Najwięcej wieprzowiny jest spożywanej w Polsce i w Chinach. Tak w ...

Lista składników

Suszone grzyby

Suszone grzyby – dzięki tej metodzie przechowywania żywności, możemy zamknąć szczelnie w słoiku zapachy i aromaty końca...

Lista składników

Suszone śliwki

Może to niektórych zaskoczyć, ale suszone śliwki są znacznie bardziej wartościowe dla organizmu człowieka niż świeże. A...

Lista składników

Mięso mielone drobiowe

Mięso mielone, drobiowe jest całkiem fajną alternatywą dla tłustych mięs czerwonych. Mięso mielone, drobiowe tak samo ma ...

Lista składników

Chrzan

Jego historia nie do końca jest jasno określona. Jedno, co można powiedzieć na pewno to, że pochodzi z ziem basenu Morza Śr...

Lista składników

Kostki rosołowe

Na sklepowych pułkach możemy znaleźć szeroki wachlarz kostek rosołowych. Możemy wybrać firmę. Możemy też wybrać kostki...

Lista składników

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pochodzi z Archipelagu Malajskiego z wysp Banda. Tą niesamowitą przyprawę pozyskujemy z nasion wiecznie ...

Lista składników

Cukinia

Z jednych źródeł wynika, że cukinia pochodzi z Włoch, z innych że z Ameryki Południowej. Jej historia nie jest ...

Lista składników

Ananas

Ananas uprawiany jest najczęściej na plantacjach występujących w Brazylii, Meksyku, Chinach, na Hawajach i Filipinach. Jego ...

Lista składników

Herbata

Nie ma pewności w jaki sposób i kiedy dokładnie herbata trafiła do Europy. W przybliżeniu ten czas można określić na XVII...

Lista składników

Imbir

To cudowna roślina. Kraje Azji nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez imbiru. Stanowi podstawowy dodatek do niemalże ...

Lista składników

Goździki

Goździki – przyprawa, która pochodzi z goździkowca korzennego – pochodzącego z Azji, wiecznie zielonego drzewa. To ...

Lista składników

Syrop malinowy

Syrop malinowy to kawałek lata zakorkowany w butelce. W ten sposób możemy się w zimowy wieczór przenieść wspomnieniami w s...

Lista składników

Sok z cytryny

Sok z cytryny jest niezmiernie bogatym źródłem witaminy „C”. Zazwyczaj dodajemy go do herbaty, rzadziej do przygotowania ...

Lista składników

Ocet

Jego właściwości były już świetnie znane starożytnym Grekom i Rzymianom. Historia octu sięga 5000 lat wstecz . zazwyczaj ...

Lista składników

Posypka do ciasta

Posypka do ciast czyli dekoracja babeczek czy drobnych ciasteczek to słodycz w dosłownym tego słowa znaczeniu. Cukier a raczej...

Lista składników

Galaretka

Galaretka może zostać przyrządzona na wiele sposobów, na słodko, na słono, w postaci deseru, czy zimnej przekąski. Na has...

Lista składników

Kasza jaglana

Smaczna, zdrowa i lekkostrawna - kasza jaglana ma wiele zalet. Ta pochodząca z łuskanego prosa kasza jest jedną z najstarszych...

Lista składników

Mak

Mak - maleńkie czarne kuleczki, które najczęściej kojarzą się z narkotykami, posypką na chlebie lub makowcem, najlepiej ...

Lista składników

Zapach rumowy

Zapach czy też inaczej aromat rumowy to jeden z wielu dodatków, które można znaleźć na półkach sklepowych. Zapach rumowy ...

Lista składników

Spirytus

Spirytus w kuchni polskiej ma dość szerokie zastosowanie. Nasze babcie często przygotowały nalewki na spirytusie. Do ich ...

Lista składników

Buraki czerwone

Ćwikła i barszcz czerwony zwykle jako pierwsze kojarzą się z burakiem, czasem jeszcze ktoś może pomyśleć o gotowanych lub...

Lista składników

Jałowiec

Jałowiec – jego nazwa pochodzi od jego wymagań glebowych. W zupełności wystarczą mu gleby słabe, piaszczyste, jałowe. ...

Lista składników

Drożdże

Drożdże - same w sobie są niepozorne, ot taka sobie zwykła mini kosteczka kupiona w sklepie. Wystarczy jednak poświęcić im...

Lista składników

Makaron łazanki

Odpowiednio przygotowana kapusta, pieczarki i specyficzny kwadratowy makaron na łazanki. Wszystko to składa się na niezwykle ...

Lista składników

Groch

Groch, groszek poza sezonem najczęściej jest dostępny pod trzema postaciami - konserwowy (w puszce lub słoiku), mrożony i ...

Lista składników

Twaróg sernikowy

Jeśli chcemy uzyskać efekt podobny do babcinego, żeby nasz sernik choć odrobinę przypominał smaki z dzieciństwa, zróbmy ...

Lista składników

Żelatyna

Żelatyna – nawet byśmy się nie spodziewali w skład ilu potraw wchodzi. Jednak ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni...

Lista składników

Mrożony szpinak

Niektórzy twierdzą, że wszystko co świeże jest dużo zdrowsze niż mrożonki. Niestety nie w każdym przypadku. „Świeże...

Lista składników

Brukselka

Brukselka, to taka miniaturowa kapustka. To skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. Jednak fakt, że jest miniaturowa w ...

Lista składników

Marynowana kukurydza

Kukurydza marynowana niemość, że świetnie się prezentuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek to jeszcze wyśmienicie...

Lista składników

Suszona żurawina

Suszona żurawina cieszy się ogromną popularności w naszych kuchniach, podobnie jak suszone morele czy śliwki. Świetnie ...

Lista składników

Sok pomarańczowy

Prawdziwy 100 procentowy sok pomarańczowy otrzymujemy jedynie poprzez wyciśnięcie miąższu z dojrzałych, słodkich owoców ...

Lista składników

Cola

Początkowo, ten słodki, gazowany napój przyrządzany był z owoców krzewu koki i drzewa koli z dodatkiem wody sodowej. Na tej...

Lista składników

Ostra papryka

Wśród licznych wartości odżywczych okazuje się że, w swoim składzie świeża ostra papryka ma czterokrotnie więcej ...

Lista składników

Ser parmezan

Parmezan lub inaczej Parmigiano - Reggiano to klasyczny włoski ser, jeden z najbardziej znanych. To twardy ser, który można ł...

Lista składników

Suszona bazylia

Suszona bazylia to co prawda nie to samo co świeża, ale mimo suszenia zachowuje mnóstwo swoich wyjątkowych właściwości. ...

Lista składników

Ser biały

Ser Biały coraz częściej nazywany twarogiem. To produkt spożywczy otrzymywany przez oddzielenie tłuszczu i białka z kwaś...

Lista składników

Margaryna

Margaryna zawiera w składzie tłuszcze roślinne, niektóre rodzaje zawierają dodatek mała, mleka lub wody. Świetnie zastę...

Lista składników

Kwaśna śmietana

Określenie „kwaśna śmietana” można wciąż jeszcze spotkać w starych przepisach. Gdy jeszcze samo słowo śmietana nie ...

Lista składników

Cynamon

To bardzo popularna a jednocześnie egzotyczna przyprawa. Na naszym rynku występuje w dwóch postaciach, jako utarty proszek, ...

Lista składników

Sos meksykański

Meksyk w kuchni kojarzy się z pikantnością, fasolą, pomidorami , papryką, szczególnie ostrą, nachos, tortillą czy ...

Lista składników

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa, z którą spotykamy się w sklepach jest zazwyczaj surowa lub parzona. Jest w kolorze jasnym, czasami szarawym...

Lista składników

Wędzony boczek

Skąd się bierze boczek, bo przecież zanim trafił do sklepu to skądś się wziął? To dolna część wieprzowej tuszy. Moż...

Lista składników

Mąka pełnoziarnista

Mąkę pełnoziarnistą możemy podzielić na dwa rodzaje: żytnią i pszenną. Pszenną potocznie jest nazywana razową. Jej ...

Lista składników

Rosół

Każdy, niezależnie czy to amator czy zawodowiec w kuchni, ma swój przepis na rosół. Niektórzy dodają lekko opaloną cebul...

Lista składników

Soda

Soda ma bardzo wiele zastosowań, w kuchni, w kosmetyce czy jako zamiennik do chemii domowej (świetnie zastępuje mleczko do ...

Lista składników

Karkówka

Karkówka może być wieprzowa lub wołowa. W Polsce to tradycyjne danie na grilla, można ją także przyrządzać na wiele ...

Lista składników

Mąka żytnia

Mąka mące nierówna. Istnieje wiele różnych rodzajów - pszenna, żytnia, tortowa, kukurydziana a nawet świerszczowa. Każd...

Lista składników

Tuńczyk w oleju

Bogata w składniki odżywcze i nienasycone kwasy tłuszczowe ryba o wielkości nawet do 700 kg to tuńczyk. Jest on duży i ...

Lista składników

Fasolka

Fasolka to niezwykle wszechstronne i łatwe w przygotowaniu warzywo. Ułatwia to różnorodność samej fasoli - od szparagowej ...

Lista składników

Twaróg

Twaróg – do niedawna powszechnie był bardziej znany jako ser biały. Obecnie częściej jest nazywany twarogiem. To produkt ...

Lista składników

Schab

Schab bez kości to rodzaj mięsa z którego powstaje słynny już schabowy. I  choć nie jest to jedyne danie, jakie można ...

Lista składników

Buraki

Buraki – takie niby zwykłe i pospolite, a mają tak wielkie właściwości lecznicze. Dzięki antocyjanom, które zawierają ...

Lista składników

Sos sojowy

Pochodzący z Japonii sos sojowy to zdrowy i smaczny zamiennik soli w kuchni. Ten naturalny zawiera dużo witamin z grupy B,  ...

Lista składników

Orzechy piniowe

Orzeszki piniowe od bardzo dawna i po dziś dzień są stosowane w medycynie naturalnej. Badania naukowe potwierdzają ich ...

Lista składników

Serek topiony

Serek topiony znajdziemy niemalże w każdej lodówce. Jego niewątpliwym atutem jest dość długi okres przydatności do spoż...

Lista składników

Skrzydełka z kurczaka

To taka dziwna część ptaka. Jedni wprost za nimi przepadają, innym szkoda na nie czasu, bo jak to mówią – ani pojadł, ...

Lista składników

Marmolada

Marmolada, to nic innego jak przetarte na jednolitą papkę owoce, z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Cukier stanowi 50 % wagi ...

Lista składników

Suszone pomidory

Owszem, można skorzystać z dobrodziejstwa sklepowego i kupić gotowe suszone pomidory. Jednak nie ma nic lepszego niż ...

Lista składników

Pierożki tortellini

Pierożki tortellini to tradycyjne włoskie danie. Pierożki tortellini najczęściej faszerowane są mięsem, grzybami, bądź ...

Lista składników

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa to kolejny sposób na przedłużenie lata i zamknięcie go w słoikach. Poza ogórkami, papryka konserwowa ...

Lista składników

Przyprawa ziołowa

W Polsce wciąż jeszcze z dużą ostrożnością podchodzimy do stosowania przypraw ziołowych w kuchni. Używamy zazwyczaj tych...

Lista składników

Kolendra

Z powodzeniem może zastępować natkę pietruszki. Charakteryzuje się silnym aromatem i dość intensywnym smakiem. Swoją ...

Lista składników

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa uznawana jest za najbardziej wykwintną część wieprzowej tuszy. Jej zastosowanie w kuchni jest bardzo ...

Lista składników

Makaron tagliatelle

Makaron tagliatelle – jak go ugotować, aby spełniał nasze oczekiwania. Odmierzoną porcję wrzucamy do gotującej się ...

Lista składników

Białko

Na rynku dostępne jest wiele różnych gatunków jajek - począwszy od najpopularniejszych kurzych poprzez przepiórcze, gęsie ...

Lista składników

Polędwica wołowa

Zdecydowanie najlepszy kawałek mięsa wołowego, przez specjalistów często polecany na pieczeń lub do smażenia i grillowania...

Lista składników

Makaron spaghetti

Makaron może mieć różne kształty i przeznaczenie. Potrawa z makaronem spaghetti będzie zupełnie inna niż ta z makaronem ...

Lista składników

Łopatka wieprzowa

Łopatka wieprzowa to fragment tuszy wieprzowej, który świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju gulasze, zupy gulaszowe. To ...

Lista składników

Ogórki świeże

Ogórki świeże jak się okazuje, dzięki ogromnej zawartości chlorofilu w skórce mają dla naszego organizmu cudowne właś...

Lista składników

Kefir

Nabiał jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Kefir nie jest tutaj wyjątkiem. Powstaje zwykle z mleka ...

Lista składników

Roszponka

Mimo iż tak naprawdę nie należy do rodziny sałat lecz do roślin kozłkowatych to właśnie z sałatą bywa najczęściej ...

Lista składników

Śmietana kremówka

Są potrawy, które bez jej udziału po prostu nie będą smakowały. Czy możecie sobie wyobrazić zawiesisty sosik grzybowy czy...

Lista składników

Powidła

Powidła - miłe wspomnienia z dzieciństwa , kiedy to pod koniec lata lub na początku jesieni babcia lub mama smażyły powidł...

Lista składników

Śledzie

Ta niepozorna rybka jest dla nas źródłem wielu składników odżywczych, dostarcza nam sporo białka, witamin i mikroelementó...

Lista składników

Sum

Sum nie jest najpopularniejszą rybą, może dlatego, że jego mięso jest ciemne i ma całkiem sporo ości międzymięśniowych...

Lista składników

Okoń

Mięso okonia jest białe, lekko słodkawe i zawiera bardzo mało tłuszczu. Z uwagi na ten ostatni element nie nadaje się ani ...

Lista składników

Węgorz

Węgorza można zaliczyć do grona tłuściochów, bo aż 25% jego mięsa to tłuszcz. Ale to ten dobry tłuszcz mimo wszystko. ...

Lista składników

Troć

Troć to ryba, która część swojego życia spędza w morzu natomiast w celach rozrodczych wyprowadza się do wód słodkich. ...

Lista składników

Pstrąg

Pstrąg jest bardzo smaczną rybą słodkowodną. Jego mięso jest w bladoróżowym kolorze, delikatne i chude mięso. Wśród ...

Lista składników

Lin

Lin to nie jest najpopularniejsza ryba. Jego mięso jest lekko tłustawe, białe, delikatne, smaczne – ale niestety ościste. ...

Lista składników

Karaś

Karaś jest rybą karpiowatą, żyjąca w słodkich wodach. Jego ciało dorasta do 40-50 cm, a jego masa dochodzi do 2 kg. ...

Lista składników

Szprot

Szprot to mniejszy brat śledzia. Jest do niego bardzo podobny, jednak sporo mniejszy. Jego mięso jest delikatne, białe, tł...

Lista składników

Płoć

Płoć to karpiowata ryba słodkowodna. Jej mięsko jest delikatne, białe i bardzo smaczne. Minusem jest to, że ma całkiem ...

Lista składników

Miętus

Miętus o niestety już prawie zapomniana ryba. To ryba słodkowodna, która najlepiej czuje się w lodowatej wodzie, dlatego ...

Lista składników

Karp

Po czym rozpoznać karpia? Po jego charakterystycznych czterech wąsach. To spora, hodowlana ryba. Jest kilka jej odmian, jednak ...

Lista składników

Łosoś bałtycki

Obok łososia bałtyckiego w polskich sklepach możemy spotkać jeszcze atlantyckiego i łososia hodowlanego. Jego rozmiary ...

Lista składników

Mintaj

Mintaj to ryba niezwykle ceniona przez osoby przebywające na diecie redukującej masę ciała. Jego mięso jest bardzo ...

Lista składników

Morszczuk

Morszczuk to ryba, bardzo popularna w Polsce. Formy w jakich ją spotykamy w sklepach to całe tuszki, filety ze skórą lub bez...

Lista składników

Szczupak

Szczupak to drapieżna ryba słodkowodna. Ma charakterystyczny długi, spiczasty pysk. Ich rozmiar jest zróżnicowany. Ma pyszne...

Lista składników

Dorsz

Dorsz to drapieżna, morska ryba. Zwany również dorszem atlantyckim czy wątłuszem. Ta ryba miała ogromne znaczenie w rozwoju...

Lista składników

Flądra

Flądra ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. To jedna z najpopularniejszych ryb. Na sklepowych regałach najczęś...

Lista składników

Sandacz

Sandacz jest rybą słodkowodną, drapieżną, prowadzącą nocny tryb życia. To całkiem spora rybka, dorosły egzemplarz może...

Lista składników

Syrop cukrowy victoria cymes

Victoria Cymes oferuje Państwu linię pysznych syropów z przeznaczeniem do domowych i profesjonalnych barów, idealnych jako ...

Lista składników

Sok grejpfrutowy "smaki victorii"

Grejpfrut, a zwłaszcza sok z jego miąższu, zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, które stanowią doskonałą broń ...

Lista składników

Syrop kokosowy victoria cymes

Victoria Cymes oferuje Państwu linię pysznych syropów z przeznaczeniem do domowych i profesjonalnych barów, idealnych jako ...

Lista składników

Syrop blue curacao victoria

Victoria Cymes oferuje Państwu linię pysznych syropów z przeznaczeniem do domowych i profesjonalnych barów, idealnych jako ...

Lista składników

Herbata truskawkowa teekanne

Teekanne oferuje Państwu linię pysznych herbat. Aromatyczna truskawka nadaje łagodny zapach i cudowny smak temu gaszącemu ...

Inne składniki