Pierniczków nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale niestety nie zawsze wyjdą takie, jakich oczekujemy. Co zrobić, gdy są za twarde? Sposobów jest kilka. Mamy i babcie polecają, by stosunkowo wcześnie upiec ciasteczka, a następnie pozostawić na kilka dni i same zmiękną. Sprawdzonym pomysłem jest włożenie do pojemnika z pierniczkami dodatków, które sprawią, że będą one miękkie. Kromka chleba na spód pojemnika, a druga na wierzch. Chleb stanie się twardy, a pierniczki będą miękkie. Zamiast chleba możesz dodać połówkę jabłka – pamiętaj, by stosunkowo często ją zmieniać. Jeśli nie masz za dużo czasu, to pozostaje jeszcze jeden sposób. Rozłóż pierniczki na papierowym talerzu, lekko skrop wodą, owiń delikatnie papierowym ręczniczkiem i włóż do mikrofali na 30 sekund. Inna opcja to: ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia, skrop wodą i włóż do piekarnika na około 5 minut. To powinno pomóc.