Kiedy solić mięso? – to jedno z podstawowych pytań, które pojawia się również wśród doświadczonych kucharzy. Sprawa nie jest oczywista. Więc jak to z tym soleniem mięsa jest? Większość mięs solimy przed pieczeniem, smażeniem, duszeniem, ale są wyjątki, np. befsztyk wołowy, który należy posolić po przyrządzeniu. Mięso pieczone przed włożeniem do piekarnika ok. trzy godziny wcześniej natrzyj solą oraz innymi przyprawami. Duszone obsypuje się solą tuż przed obróbką terminczną. Podobnie w przypadku mięs smażonych na głębokim tłuszczu w panierce, należy je posolić chwilę przed smażeniem. Gdy mięso zamierzamy gotować, to najlepiej wrzucić je do lekko osolonego wrzątku. Sól zapobiega wyciekowi soku komórkowego z mięsa w trakcie pieczenia, smażenia czy duszenia, dzięki czemu jest soczyste i dlatego solimy je przeważnie przed.