Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Co zrobić, by sernik nie opadł? – porada

Ulubione ciasto wielu Polaków, jednak jego przygotowanie to długi i misterny proces. Niestety czasem kończy się tym, że ciasto opada. Dlaczego? Najczęściej przyczyną jest szybkie...

autor Ilona

Czym zabielać zupę? – porada

Sposobów zabielania zupy jest kilka, jedne mniej, a inne bardziej kaloryczne. Wiele zależy również od tego, kto co lubi! Tradycyjnie nasze mamy i babcie zabielały...

autor Ilona

Jak zrobić jajko w koszulce? – porada

Jajko podane w ten sposób jest najmniej kaloryczne i świadczy o kulinarnym talencie. Łatwo zaskoczysz domowników jajkami w nowym wydaniu. Za pierwszym razem może wydawać...

autor Ilona

Jak przechowywać pieczywo? – porada

Chleb na drugi dzień jest jak guma, a bułki nie da się nawet przekroić? Najdłużej świeży pozostaje chleb z mąki żytniej, upieczony na zakwasie. Odpowiednio...

autor Ilona

Jak zapobiec czernieniu pieczarek? – porada

Pieczarki są smacznym i aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Niestety szybko ciemnieją, dlatego staraj się kupować je z zamiarem wykorzystania przy najbliższym posiłku. Przechowuj nie...

autor Ilona

Makaron al dente, czyli jaki?

Określenie „makaron al dente” bardzo często można usłyszeć, szczególnie w odniesieniu do kuchni włoskiej. Makaron na ząb (w dokładnym tłumaczeniu z włoskiego), inaczej mówiąc niedogotowany,...

autor Ilona

Jakie mięso wybierać do steku? – porada

Stek wydaje się być szybką i przede wszystkim smaczną potrawą na różne okazje. Wcale nie tak prosto go jednak przygotować. Nie wystarczy w mięsnym poprosić...

autor Ilona

Jak ugotować ryż „na sypko”? – porada

Przyzwyczajeni do porcjowanych torebek ryżu, stając przed ryżem sypkim, zastanawiamy się i co teraz? Przygotowanie ryżu na sypko jest nieco bardziej czasochłonne i wymaga większego...

autor Ilona

Jak gotować warzywa, aby nie traciły witamin? – porada

Witaminy, które pochodzą ze świeżych warzyw są dla organizmu najłatwiej przyswajalne. Jedzenie dużej ilości warzyw wcale jednak nie świadczy, że dostarczasz do organizmu tyle witamin,...

autor Ilona

Jak kroić cebulę i nie uronić łzy? – porada

Najprostszy, żartobliwy sposób, by nie uronić łzy przy krojeniu cebuli, to oddać to zadanie w ręce kogoś innego. Niestety nie zawsze można się wyręczyć, więc...

autor Ilona

Jak usunąć zapach czosnku z rąk? – porada

Czosnek to jeden z ulubionych dodatków, który wzmacnia i wydobywa smak potraw. Nie dziwi więc, że bardzo często używany w kuchni. O ile po jego...

autor Ilona

Co zrobić aby panierka nie odrywała się od ryby? – porada

Rybę można przygotować na wiele sposobów, najbardziej jednak smakuje ryba w złocistej panierce. Wcale nie tak łatwo ją przygotować, jak może się to wydawać. Zazwyczaj...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.