Ulubione ciasto wielu Polaków, jednak jego przygotowanie to długi i misterny proces. Niestety czasem kończy się tym, że ciasto opada. Dlaczego? Najczęściej przyczyną jest szybkie...
Sposobów zabielania zupy jest kilka, jedne mniej, a inne bardziej kaloryczne. Wiele zależy również od tego, kto co lubi! Tradycyjnie nasze mamy i babcie zabielały...
Jajko podane w ten sposób jest najmniej kaloryczne i świadczy o kulinarnym talencie. Łatwo zaskoczysz domowników jajkami w nowym wydaniu. Za pierwszym razem może wydawać...
Chleb na drugi dzień jest jak guma, a bułki nie da się nawet przekroić? Najdłużej świeży pozostaje chleb z mąki żytniej, upieczony na zakwasie. Odpowiednio...
Pieczarki są smacznym i aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Niestety szybko ciemnieją, dlatego staraj się kupować je z zamiarem wykorzystania przy najbliższym posiłku. Przechowuj nie...
Określenie „makaron al dente” bardzo często można usłyszeć, szczególnie w odniesieniu do kuchni włoskiej. Makaron na ząb (w dokładnym tłumaczeniu z włoskiego), inaczej mówiąc niedogotowany,...
Stek wydaje się być szybką i przede wszystkim smaczną potrawą na różne okazje. Wcale nie tak prosto go jednak przygotować. Nie wystarczy w mięsnym poprosić...
Przyzwyczajeni do porcjowanych torebek ryżu, stając przed ryżem sypkim, zastanawiamy się i co teraz? Przygotowanie ryżu na sypko jest nieco bardziej czasochłonne i wymaga większego...
Witaminy, które pochodzą ze świeżych warzyw są dla organizmu najłatwiej przyswajalne. Jedzenie dużej ilości warzyw wcale jednak nie świadczy, że dostarczasz do organizmu tyle witamin,...
Najprostszy, żartobliwy sposób, by nie uronić łzy przy krojeniu cebuli, to oddać to zadanie w ręce kogoś innego. Niestety nie zawsze można się wyręczyć, więc...
Czosnek to jeden z ulubionych dodatków, który wzmacnia i wydobywa smak potraw. Nie dziwi więc, że bardzo często używany w kuchni. O ile po jego...
Rybę można przygotować na wiele sposobów, najbardziej jednak smakuje ryba w złocistej panierce. Wcale nie tak łatwo ją przygotować, jak może się to wydawać. Zazwyczaj...