Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Rozmiary dostępnych blach do pieczenia

Dziś w handlu możemy się spotkać z najprzeróżniejszymi kształtami i rozmiarami form do pieczenia. Wykonane są też z różnych materiałów i tak tymi najpopularniejszymi, raczej...

autor Ilona

Jaką wodą zarabia się ciasto na pierogi? – Porada

Każda gotująca pani domu ma swój sprawdzony i niezawodny sposób na zarabianie ciasta na pierogi. Sposób zarabiania może zależeć od używanego farszu, od tego czy...

autor Ilona

Na czym polega „metoda suchego patyczka”?

Wydawać by się mogło, że metoda suchego patyczka jest znana każdemu, kto miał coś niecoś do czynienia z pieczeniem ciast. Znały ją nasze babcie, prababcie...

autor Ilona

Jaka oliwa jest najlepsza do smażenia? – Porada

Na co zwrócić szczególną uwagę dobierając odpowiednią oliwę do smażenia? Z pewnością warto znać jej temperaturę dymienia, czym wyższa tym lepiej. Podczas dymienia z tłuszczu...

autor Ilona

Jaka jest różnica między wegetarianami a weganami?

Wegetarianie to taka grupa społeczności, która świadomie rezygnuje z mięsa w swojej diecie. Wśród nich możemy wyróżnić kilka podgrup: laktoowowegetarianie, – którzy wyłączają z diety...

autor Ilona

Czym różnią się pulpety od klopsów?

Różnica między pulpetami a klopsami jest niewielka a czasami w zależności od sposobu przygotowania, praktycznie żadna. Pulpety to danie pochodzenia włoskiego, przygotowywany na bazie mięsa...

autor Ilona

Czym różni się koktajl od smoothie?

Jaka jest różnica między koktajlem a smoothie? Obydwa napoje przyrządzane są na wiele sposobów, zgodnie z indywidualnymi gustami smakowymi ich wyznawców. Wśród koktajli wyróżniamy kilka...

autor Ilona

Dlaczego niektóre ogórki są gorzkie?

Ogórek należy do rodziny dyniowatych, a za kraj jego pochodzenie uznaje się północno – zachodnie Indie. Ogórki występują w sezonie wakacyjnym, od czerwca do sierpnia....

autor Ilona

Co to jest sorbet?

Sorbet jest to mrożony deser, który powstał w Chinach. Nazwa „sorbet” wywodzi się od tureckiego słowa şerbat. Do Francji te wodne lody przywędrowały w latach...

autor Ilona

Jak obierać szparagi? – Porada

Szparagi to niskokaloryczne warzywa bogate w witaminy i składniki mineralne, których barwa zależy od poziomu nasłonecznienia. Jadalną częścią szparagów są pędy określane wypustkami. Wyróżnia się...

autor Ilona

Co to są nowalijki?

Nowalijki są to młode, wiosenne warzywa, które występują w danym roku pierwszy raz. Do najbardziej znanych nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, szczypior, botwinkę, sałatę, pomidor, ogórek,...

autor Ilona

Jak zrobić kandyzowaną skórkę? – Porada

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa to doskonała dekoracja wielkanocnych mazurków i bożonarodzeniowych pierników. Do przygotowania aromatycznej skórki potrzebne są: dwie pomarańcze lub dwie cytryny, szklanka...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.