Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Dlaczego nie należy używać folii aluminiowej do pieczenia?

Ostatnie badania wykazują, że w ogóle stopniowo powinniśmy ograniczać stosowanie folii aluminiowej w naszej kuchni. Co prawda, folia aluminiowa to bardzo wygodne rozwiązanie. Szybko można...

autor Ilona

Jakich produktów powinny unikać kobiety w ciąży?

To nie prawda, że kobieta w ciąży może sobie pozwolić na jedzenie za dwoje. To zwykła wymówka, która po woli przechodzi w zapomnienie. Dieta kobiety...

autor Ilona

Czym zagęścić zupę?

Dawniej zupy zagęszczano głównie zasmażką, ewentualnie o delikatniejszym smaku śmietaną, lub śmietaną z dodatkiem mąki. Dziś sposobów zagęszczenia jest już znacznie więcej. Niektóre z nich...

autor Ilona

Kasza, ryż czy ziemniaki? Jaka jest najzdrowsza opcja?

Kasza, ryż i ziemniaki. Każda z tych opcji, zachowując umiar jest dobra. Każda zawiera różne składniki odżywcze i minerały, dlatego dobrze jest używać ich zamiennie....

autor Ilona

Co to są drożdże nieaktywne i do czego je wykorzystać?

Mogłoby się wydawać, że drożdże nieaktywne są niezbyt popularne w polskiej kuchni, a jednak spotykamy się z nimi coraz częściej. Co to takiego? Nic innego...

autor Ilona

Kabaczek i cukinia – czy to, to samo?

Wychodzi na to, że jedyną różnicą między kabaczkiem a cukinią jest okres ich wzrostu. Czyli cukinia, to młodsze wydanie kabaczka i bez większego znaczenia jest...

autor Ilona

Jak zapobiec czernieniu banana?

Jest kilka sposobów, aby przeciwdziałać czernieniu bananów. Niektóre dotyczą świeżo zakupionych owoców, inne tych pokrojonych w sałatce owocowej. Jednym ze sposobów na zachowanie świeżego wyglądu...

autor Ilona

Najzdrowsze rodzaje mięs

Najczęściej stosowanymi mięsami w rodzimej kuchni jest wciąż wieprzowina i drób. Zapewne jednym z głównych wyznaczników jest ich niższa cena i ogólna dostępność. Jednak wiadomym...

autor Ilona

Fugu – trująca ryba japońska

Wśród nas z pewnością są osoby, które z wielką ochotą skosztowałyby Fugu. Co to Fugu? To trująca, japońska ryba zwana też Rozdymką. Przygotowana w niewłaściwy...

autor Ilona

Dlaczego powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie?

To bardzo istotne, aby przyzwyczaić swój organizm do przyjmowania pięciu posiłków w ciągu dnia. W ten sposób odciążamy go nieco, chociażby z procesu trawienia jednej...

autor Ilona

Dlaczego trzeba pić 1,5 l wody codziennie?

1,5 litra wody dziennie to jest absolutne minimum jakie należy przyjmować. Założenie jest takie, że na każde 30 kilogramów masy ciała dziennie powinniśmy przyjmować 1...

autor Ilona

Różnice między dietą wegańską a wegetariańską

Dieta wegetariańska pojawiła się jako pierwsza. Wzmianki o jej istnieniu sięgają już 700 p. n. e. Ten model diety zaczęto stosować w trosce o swoje...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.