Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów, który powinien być obecny w diecie i dzieci, i dorosłych! Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Można to zrobić na dwa sposoby, z prażeniem bądź bez. Jedną szklankę kaszy należy wypłukać na sicie, następnie zagotuj szklankę wody i opłucz kaszę wrzątkiem, pozbawisz ją ewentualnej goryczy. Około dwóch szklanek wody zagotuj, a następnie wrzuć do niej kaszę, dodaj łyżeczkę oleju (rzepakowy, lniany) i łyżeczkę soli, delikatnie zamieszaj. Od zagotowania trzymaj kaszę na bardzo małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odczekaj jeszcze pięć minut. Kaszę przed gotowaniem można również uprażyć. Wrzucamy szklankę kaszy do suchego garnka i na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, prażymy kaszę około dwóch minut. Następnie kaszę należy opłukać wrzątkiem i dalej postępować jak w pierwszym przypadku.