Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak rozmrażać mięso? – porada

Mięso można rozmrozić na kilka sposobów, nie każdy jednak mu służy. Najlepiej rozmrażać mięso w lodówce, wówczas zmiany w strukturze mięsa oraz jego smaku są...

autor Ilona

Jak otworzyć kokos? – porada

Nie tylko smaczny, ale odżywczy owoc, który od czasu do czasu powinien uzupełniać naszą dietę. Wiele osób rezygnuje z zakupu orzecha kokosowego przed obawą, w...

autor Ilona

Kwaśne mandarynki – jak je rozpoznać? – porada

Aromatycznie pachną, jeszcze lepiej wyglądają, pakujemy w sklepie do woreczka, a w domu rozczarowanie. Kwaśne. W zależności od odmiany mandarynki mają smak słodki bądź słodko...

autor Ilona

Do jakich zup dodawać grzanki? – porada

Grzanki to doskonała alternatywa dla makaronu, ryżu czy innych dodatków do zup. Chrupiąca zmiana w zupie to urozmaicenie posiłku. W sklepach dostępne są gotowe grzanki,...

autor Ilona

Pomidor i zielony ogórek – łączyć czy nie? – porada

Odwieczny problem pomidorów i ogórków, spór o to, czy podawać je razem wciąż trwa. Wiele osób lubi takie połączenie, dlaczego więc wciąż słyszymy, by ich...

autor Ilona

Co zrobić, by makaron się nie sklejał? – porada

Gotujesz według zaleceń na etykiecie, a makaron przypomina sklejoną kluchę? Niestety często się tak zdarza. Jest kilka sposobów na to, by makaron się nie sklejał....

autor Ilona

Dobry ser żółty – po czym go poznasz? – porada

Ser żółty to jeden z podstawowych produktów, który gości praktycznie w każdej lodówce. Wielość rodzajów może przyprawiać o ból głowy. Najważniejszym wyznacznikiem wyboru sera żółtego...

autor Ilona

Nalewki domowe – zdrowe?

Nalewka czosnkowa, orzechówka, śliwowica, miodowa i tak można by wymieniać. Domowe nalewki w ostatnich latach cieszą się coraz większą popularnością. Ludzie chętnie wymieniają się przepisami....

autor Ilona

Słodycze – jak często można dawać dziecku?

Słodkości stanowią obszerną grupę produktów, jedne są zdrowsze, a inne tylko dodają kilogramów. Dzieci, tak jak dorośli, w większości, chętnie by się nimi zajadały. To...

autor Ilona

Zwiędłe liście sałaty – jak przywrócić im świeżość? – porada

Sałata to jedno z ulubionych warzyw, składnik nie tylko lekkich sałatek, ale i doskonały dodatek do kanapek. Niestety sałata ma to do siebie, że szybko...

autor Ilona

Co zrobić, aby ciasto w piekarniku rosło równomiernie? – porada

Ciasto idealne, czy to drożdżowe czy piernik, sernik bądź spód do tortu wymagają wprawy i wiedzy. Jednym z częstych problemów mniej i bardziej doświadczonych kucharzy...

autor Ilona

Co to jest zaciąganie zupy?

Często powtarzany zwrot przez mamy i babcie. Dziś częściej spotkamy określenie zabielanie zupy. Zaciąganie i zabielanie to synonimy. Zupę zabiela się na różne sposoby: samą...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.