Mięso można rozmrozić na kilka sposobów, nie każdy jednak mu służy. Najlepiej rozmrażać mięso w lodówce, wówczas zmiany w strukturze mięsa oraz jego smaku są...
Nie tylko smaczny, ale odżywczy owoc, który od czasu do czasu powinien uzupełniać naszą dietę. Wiele osób rezygnuje z zakupu orzecha kokosowego przed obawą, w...
Aromatycznie pachną, jeszcze lepiej wyglądają, pakujemy w sklepie do woreczka, a w domu rozczarowanie. Kwaśne. W zależności od odmiany mandarynki mają smak słodki bądź słodko...
Grzanki to doskonała alternatywa dla makaronu, ryżu czy innych dodatków do zup. Chrupiąca zmiana w zupie to urozmaicenie posiłku. W sklepach dostępne są gotowe grzanki,...
Odwieczny problem pomidorów i ogórków, spór o to, czy podawać je razem wciąż trwa. Wiele osób lubi takie połączenie, dlaczego więc wciąż słyszymy, by ich...
Gotujesz według zaleceń na etykiecie, a makaron przypomina sklejoną kluchę? Niestety często się tak zdarza. Jest kilka sposobów na to, by makaron się nie sklejał....
Ser żółty to jeden z podstawowych produktów, który gości praktycznie w każdej lodówce. Wielość rodzajów może przyprawiać o ból głowy. Najważniejszym wyznacznikiem wyboru sera żółtego...
Nalewka czosnkowa, orzechówka, śliwowica, miodowa i tak można by wymieniać. Domowe nalewki w ostatnich latach cieszą się coraz większą popularnością. Ludzie chętnie wymieniają się przepisami....
Słodkości stanowią obszerną grupę produktów, jedne są zdrowsze, a inne tylko dodają kilogramów. Dzieci, tak jak dorośli, w większości, chętnie by się nimi zajadały. To...
Sałata to jedno z ulubionych warzyw, składnik nie tylko lekkich sałatek, ale i doskonały dodatek do kanapek. Niestety sałata ma to do siebie, że szybko...
Ciasto idealne, czy to drożdżowe czy piernik, sernik bądź spód do tortu wymagają wprawy i wiedzy. Jednym z częstych problemów mniej i bardziej doświadczonych kucharzy...
Często powtarzany zwrot przez mamy i babcie. Dziś częściej spotkamy określenie zabielanie zupy. Zaciąganie i zabielanie to synonimy. Zupę zabiela się na różne sposoby: samą...