Przyzwyczajeni do porcjowanych torebek ryżu, stając przed ryżem sypkim, zastanawiamy się i co teraz? Przygotowanie ryżu na sypko jest nieco bardziej czasochłonne i wymaga większego wysiłku, ale zyskujemy puszysty i smaczny dodatek do wielu dań, szczególnie kuchni indyjskiej. Do gotowania na sypko poleca się ryż długoziarnisty, a najzdrowszy jest ryż brązowy. Pierwszym krokiem jest dokładne wypłukanie ryżu. Odmierzamy szklankę ryżu, wsypujemy na sitko i należy go płukać do momentu, kiedy woda będzie przeźroczysta! W kolejnym kroku przygotuj garnek z grubym dnem, rozgrzej łyżkę masła bądź oleju i wrzuć ryż, wymieszaj z tłuszczem, lekko podgrzewając. Dzięki temu ziarna nie będą się sklejać. Następnie należy zalać go zimną wodą (maksymalnie dwie szklanki wody na jedną szklankę ryżu) i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie wodę. Nie mieszaj. Najlepiej zastosować przeźroczystą przykrywkę z dziurką. Gdy ryż wchłonie wodę, zawijamy go w ciepły koc i odstawiamy na około 20 minut. Biały ryż gotuje się do 20 minut, długoziarnisty do 30 minut, a brązowy nawet do 50 minut.