Witaminy, które pochodzą ze świeżych warzyw są dla organizmu najłatwiej przyswajalne. Jedzenie dużej ilości warzyw wcale jednak nie świadczy, że dostarczasz do organizmu tyle witamin, ile potrzebuje. Duża część może zostać w wodzie, w której je gotujesz! Jest kilka zasad, których warto się trzymać, by warzywa zachowały jak najwięcej wartości odżywczych w trakcie gotowania. Zawsze gotuj je w niewielkiej ilości wody i nie dłużej niż tego potrzebują. Im dłużej warzywa są gotowane, tym większa strata dla Twojego organizmu. Wody z warzyw nie wylewaj, wykorzystaj ją na przykład jako bazę do przygotowania sosu bądź zupy. Takim sposobem zyskujesz więcej. Warzywa gotuj w całości bądź pokrój na dużą kostkę, wówczas powierzchnia, prze którą tracą cenne składniki jest mniejsza! Warzywa zawsze wrzucaj do wrzącej wody. Najmniej witamin warzywa tracą podczas gotowania na parze, dlatego ono jest polecane przez ekspertów z branży żywieniowej.