Stek wydaje się być szybką i przede wszystkim smaczną potrawą na różne okazje. Wcale nie tak prosto go jednak przygotować. Nie wystarczy w mięsnym poprosić o stek wołowy. Lubisz steki i chcesz je samodzielnie serwować domownikom i znajomym? Zacznij od podstaw, czyli wyboru mięsa! Stek musi być wysokiej jakości, ponieważ nie używa się do niego licznych przypraw, co podnosiłoby jego wartość smakową, a jedynie sól i pieprz. Mięso powinno pochodzić od mięsnych ras bydła, a nie mlecznych. Są one inaczej karmione i hodowane do osiągnięcia określonej masy i wieku. Stąd ich mięso jest najsmaczniejsze na steki. Kupuj mięso z polędwicy, rostbefu bądź antrykotu. W przekroju powinno posiadać marmurkowe żyłki tłuszczu, to charakterystyczna cecha mięsa na steki. Im jest ich więcej, tym mięso wyższej jakości. Dzięki nim w procesie grillowania tłuszcz topi się równomiernie, a mięso jest soczyste i ma idealny smak. Najlepsze mięso na steki pochodzi z wołowiny Kobe, od krów z rasy Wagyu, ponoć najbardziej rozpieszczonych krów na świecie (hodowane w Japonii). By przyrządzić dobre steki, warto rozpytać o dobre mięso ze znanej hodowli.