Kulinarna wpadka z przypalonym mięsem może przydarzyć się każdemu. Wciągający, ulubiony serial, informacje dnia na portalach czy pochłaniająca zabawa z dzieckiem. Mięso pozostawione samo sobie nawet na niewielkim ogniu, może się przypalić. Bez paniki! Przygotuj drugie naczynie. Odkrój cześć nieprzypaloną i przełóż do nowego naczynia. Zalej je wodą, dodaj nieco wina, duś z cebulą. Dodając warzywa i przyprawy, szybko pozbędziesz się nieprzyjemnego posmaku. Przypaloną potrawę uratujesz dodając przyprawy o wyrazistym smaku i aromacie: pieprz, papryka słodka, ostra, tymianek, liść laurowy. Jest jeszcze inny sposób na to, by mięso nie przeszło spalenizną. Nalej zimnej wody do miski, a następnie wstaw do niej garnek z przykrywką na około 15 minut. Szybkie schłodzenie spowoduje, że potrawa nie przesiąknie spalenizną. Następnie odkrój część nieprzypaloną i postępuj tak jak opisano wcześniej.