Tłuszcz tłuszczowi nierówny i nie możemy się go na stałe pozbyć z diety, mimo że czasem odkłada się w organizmie w nadmiarze, odbijając na wadze i humorze! Tłuszcz jest niezbędny w diecie każdego człowieka, wybieraj jednak rozsądnie i nie przesadzając z ilością. Masło czy oliwa to jedno z kluczowych pytań? Bez wątpienia obydwa produkty powinny być częścią diety. Masło to produkt naturalny, który powstaje ze śmietany mleka krowiego. Na sklepowych półkach znajdziemy kilka rodzajów masła (82% tłuszczu i kolejne rodzaje coraz mniej). Zawiera witaminę A, D oraz E. Jest produktem lekkostrawnym, w jego składzie nie znajdziemy chemii, bądź ograniczona jest do minimum. Dlatego warto po nie sięgać do smarowania pieczywa. Tradycyjne masło nie nadaje się jednak do smażenia, wówczas lepiej sprawdza się masło klarowane bądź oliwa z oliwek. Ten drugi tłuszcz doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, marynaty, jako dodatek do sosów oraz sałatek. Oliwa z oliwek dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, dobroczynnie wpływając na organizm człowieka. I masła, i oliwy z oliwek nie może zabraknąć w kuchni.