Odpowiedź jest oczywista: waniliowy! Większość kupujących jest przekonanych, że nabywa cukier waniliowy, zresztą w sklepie jak prosimy o niego to również mówimy: cukier waniliowy! A w zamian dostajemy cukier wanilinowy! Następnym razem sprawdź etykietę. Cukier waniliowy jest trudniej dostępny i o wiele droższy. Powstaje z połączenia cukru buraczanego z laską wanilii bądź ekstraktem z wanilii. Łatwo zrobić go w domu! Cukier wanilinowy nie ma nic, oprócz aromatu, wspólnego z wanilią. To tania chemiczna podróbka cukru waniliowego. Powstaje z połączenia cukru z waniliną bądź etylowaniliną. Wanilina pozyskiwana jest m. in. z ligniny, kwasów lignosulfonowych oraz z eugenolu. Wanilia to jedna z najdroższych przypraw świata, stąd nie można się dziwić, że posiada tani zamiennik w postaci cukru wanilinowego.