Najszlachetniejszy trunek musi mieć właściwą temperaturę! Nawet najlepsze wino nie będzie tak smakowało jak powinno jeśli jest za ciepłe. Jeśli goście są już za drzwiami, a wino leży nieschłodzone w szafce, nie panikuj! Jest na to kilka sposobów! Zwilż ręcznik, owiń nim wino i włóż do lodówki na 20 minut. Szybko uzyska odpowiednią temperaturę. Inny sposób, to wymieszaj lód z wodą, pół na pół i dodaj soli (2-3 łyżeczki). Energicznie wymieszaj i włóż wino. W 20 minut uzyskasz właściwą temperaturę. Do głowy może Ci wpaść zamrażarka, jednak nie jest to polecane przez koneserów. Wino w tak niskiej temperaturze szybko traci walory smakowe. Lepszym sposobem będzie włożenie winogron do zamrażarki, a następnie dodanie ich do wina rozlanego w kieliszkach. Szybko obniży temperaturę, a i dobrze wygląda!