Przykra, utrudniająca życie dolegliwość, która najczęściej występuje po zjedzeniu konkretnych potraw. Zazwyczaj są one tak smaczne, że trudno sobie ich odmówić. Cóż, od czasu do czasu zawsze można nieco zgrzeszyć kulinarnie, ale na co dzień takich potraw najlepiej jest unikać? W skrócie są to dania pikantne, tłuste, smażone na głębokim tłuszczu, ciężkostrawne. Tłuste mięsa, które są smażone bądź pieczone, zaliczane są do dań ciężkostrawnych, które mogą powodować niestrawność. Przyczyną niestrawności są potrawy, które cechują się dużą zawartością tłuszczu, np: pasztet, bigos, wątrobianka, potrawy z dużą ilością sera żółtego (pizza, zapiekanki), także tłuste ryby. Wśród produktów, które wpływają na niestrawność są między innymi: warzywa strączkowe, kapusta, czosnek, cebula, rzodkiew, grzyby. Poza tym niestrawność mogą powodować dania z sosami na bazie majonezu, z majonezem czy musztardą. Przyprawy, które mogą powodować niestrawność to chili, curry, pieprz, ocet. Jest jeszcze jedna zasada: im żywność jest bardziej przetworzona, tym większe prawdopodobieństwo, że pojawi się niestrawność.