To niestety jeden z częstych problemów, z którym mierzy się każdy, kto zaczyna gotować. Podstawowym błędem jest wlanie zimnej śmietany do gorącej zupy. Zwarzenie gwarantowane! Niektórzy proponują by nieco posolić śmietanę przed dodaniem jej do zupy. Inna propozycja to dodanie odrobiny mleka do śmietany. Najlepiej jednak przelać śmietanę do kubka i dodawać do niej po trochę ciepłej zupy, mieszając energicznie. Następnie dodać do zupy. Inny sposób: do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę oraz odrobinę zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy trochę ciepłej zupy, intensywnie mieszając. Całość wlewamy do zupy. Aby zupa się nie zwarzyła, kupuj śmietany przeznaczone do zup, najlepiej 12 bądź 18%. Zwarzona śmietana w zupie nie wygląda zbyt dobrze. Co prawda nie zmienia smaku potrawy, jednak estetycznie pozostawia wiele do życzenia. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Opcją jest zmiana zupy na zupę krem. Zmiksować wszystko, włącznie z dodatkami, wówczas uratujemy zupę pod względem wizualnym, bo smak zostanie zachowany.