Warzywa są zdrowe i jak przekonują dietetycy powinniśmy je jeść w dużych ilościach. Czy jednak wszystkie? Jak wpływają na naszą wagę? Warzywa w tym obszarze...
Zdarzyło Ci się, że do jajecznicy czy ciasta wbite zostało nieświeże jajko? Niestety tak może się stać! Dlatego, by nie popsuć potrawy, zawsze przed każdym...
Chrupiąca kukurydza to smak dzieciństwa. Większości kojarzy się z szybką przekąską w biegu, z pysznym masełkiem bądź/ i z solą. Przygotowanie jej to nic trudnego,...
Każdej gospodyni domowej, nawet mamom i babciom zdarza się przypalić garnek. Wystarczy chwila nieuwagi, by garnek się przypalił. Jest wiele sposobów na ratunek dla naczynia....
Podstawa wielu ciast i deserów. Nie zawsze jednak wychodzi tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dobry biszkopt zaczyna się od składników, są nimi: jaja, cukier oraz...
Karp to tradycja na polskim stole podczas świąt. Ma on specyficzny zapach i smak, karpia albo się lubi, albo nie! Wymaga on również szczególnego przygotowania,...
Szybka, tania i doskonała przekąska podczas spotkania ze znajomymi, gdy zasiadamy przed ulubionym serialem, by poczuć się jak w kinie. Popcorn można przygotować na słodko...
Rosół jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. Zbyt tłusty jest raczej niechętnie widziany na stole. A zdarza się tak, gdy gotowany jest na tłustym mięsie,...
Fioletowe, podłużne warzywo o charakterystycznym smaku znane jest jako oberżyna, gruszka miłości, psianka podłużna, bakman czy jajko krzewiaste. Te nazwy również mogą niewiele mówić. W...
Sprawa nie jest oczywista czy hartować makaron po ugotowaniu. Większość ma taki nawyk, wrzucamy go na sitko i przelewamy zimną wodą. Dlaczego? W zasadzie tylko...
Sposobów zagęszczenia zupy jest wiele, choćby przez dodatki. Gęste zupy poleca się szczególnie w okresie jesieni i zimy, stanowią energetyczny, rozgrzewający posiłek. Do zagęszczenia zupy...
Uwielbiamy kanapki, jemy na śniadanie, kolację, jako szybką przekąskę. Możliwości przygotowania kanapek na wiele sposobów, czynią z nich szybki i wartościowy posiłek. Nazwa „kanapka” pochodzi...