Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Które warzywa tuczą?

Warzywa są zdrowe i jak przekonują dietetycy powinniśmy je jeść w dużych ilościach. Czy jednak wszystkie? Jak wpływają na naszą wagę? Warzywa w tym obszarze...

autor Ilona

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? – porada

Zdarzyło Ci się, że do jajecznicy czy ciasta wbite zostało nieświeże jajko? Niestety tak może się stać! Dlatego, by nie popsuć potrawy, zawsze przed każdym...

autor Ilona

Jak ugotować kukurydzę? – porada

Chrupiąca kukurydza to smak dzieciństwa. Większości kojarzy się z szybką przekąską w biegu, z pysznym masełkiem bądź/ i z solą. Przygotowanie jej to nic trudnego,...

autor Ilona

Jak uratować przypalony garnek? – porada

Każdej gospodyni domowej, nawet mamom i babciom zdarza się przypalić garnek. Wystarczy chwila nieuwagi, by garnek się przypalił. Jest wiele sposobów na ratunek dla naczynia....

autor Ilona

Jak upiec idealny biszkopt? – porada

Podstawa wielu ciast i deserów. Nie zawsze jednak wychodzi tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dobry biszkopt zaczyna się od składników, są nimi: jaja, cukier oraz...

autor Ilona

Jaką rybą zastąpić karpia w czasie świąt? – porada

Karp to tradycja na polskim stole podczas świąt. Ma on specyficzny zapach i smak, karpia albo się lubi, albo nie! Wymaga on również szczególnego przygotowania,...

autor Ilona

Jak zrobić domowy popcorn? – porada

Szybka, tania i doskonała przekąska podczas spotkania ze znajomymi, gdy zasiadamy przed ulubionym serialem, by poczuć się jak w kinie. Popcorn można przygotować na słodko...

autor Ilona

Co zrobić jeśli rosół jest za tłusty? – porada

Rosół jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. Zbyt tłusty jest raczej niechętnie widziany na stole. A zdarza się tak, gdy gotowany jest na tłustym mięsie,...

autor Ilona

Co to jest psianka?

Fioletowe, podłużne warzywo o charakterystycznym smaku znane jest jako oberżyna, gruszka miłości, psianka podłużna, bakman czy jajko krzewiaste. Te nazwy również mogą niewiele mówić. W...

autor Ilona

Czy makaron po ugotowaniu należy płukać?

Sprawa nie jest oczywista czy hartować makaron po ugotowaniu. Większość ma taki nawyk, wrzucamy go na sitko i przelewamy zimną wodą. Dlaczego? W zasadzie tylko...

autor Ilona

Co zrobić, aby zupa była gęsta? – porada

Sposobów zagęszczenia zupy jest wiele, choćby przez dodatki. Gęste zupy poleca się szczególnie w okresie jesieni i zimy, stanowią energetyczny, rozgrzewający posiłek. Do zagęszczenia zupy...

autor Ilona

Czym się różni sandwich od kanapki?

Uwielbiamy kanapki, jemy na śniadanie, kolację, jako szybką przekąskę. Możliwości przygotowania kanapek na wiele sposobów, czynią z nich szybki i wartościowy posiłek. Nazwa „kanapka” pochodzi...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.