Wywar z grzybów to baza do wielu dań, przede wszystkim aromatycznych sosów oraz zup. Grzyby suszone przed wrzuceniem do gotowania, należy odmoczyć. Najlepiej namoczyć je...
Owoce powinniśmy jeść przez cały rok, jednak nie do wszystkich mamy dostęp. Słodkie truskawki, kwaskowate wiśnie, śliwki czy kuszące maliny dostępne są tylko przez pewien...
Każda mama ma chyba wrażenie, że jej dziecko za mało zjadło bądź ogólnie za mało je! Jednym z błędów żywieniowych, bardzo często popełnianych przez rodziców,...
Zakalec, czyli krótko mówiąc marne szanse na dobry deser. Powodów dla których ciasto nie wychodzi, jest wiele. Przede wszystkim trzymaj się przepisów, dodawaj takie składniki...
Omlet to idealna i szybka przekąska na śniadanie, kolację, a w otoczeniu warzyw może stanowić sycące danie główne. Puszysty omlet uzyskamy stosując kilka trików. Po...
Szparagi wciąż traktowane są w Polsce jako rarytas i za rzadko pojawiają się na stołach. Za częstszym ich spożywaniem przemawiają wartości odżywcze oraz fakt, że...
Suszenie to jeden z podstawowych sposobów, znany od wieków, na przedłużenie żywotności produktów. Wystarczy jeden większy suszony grzyb, by zmienić i podkreślić smak potrawy, dlatego...
Kanapki jemy na śniadanie, zabieramy do pracy, jemy na kolację, są wpisane w naszą codzienność. Koniecznie zadbaj o to, by były zdrowe, a zarazem smaczne...
Czekoladowe rarytasy to najczęściej słodycz w ustach. Czekolada szybko rozpuszcza się w dłoni i w ustach, ale do wypieków musimy roztopić ją inaczej. Wydaje się...
Przygotowanie soczystego i aromatycznego mięsa to nie lada sztuka. Nasze mamy i babcie, mimo że nie miały takich innowacji w kuchni jak my dziś, potrafiły...
Lubimy ryby na różne sposoby, pieczone, wędzone, galaretki czy w sosach. Ryby specyficznie pachną i niestety, ale powstaje problem z neutralizacją ich zapachu w lodówce....
Przygotowanie panierki to jedna z częstszych czynności w polskich kuchniach. Uwielbiamy i zajadamy się chrupiącą panierką, zarówno jeśli chodzi o mięso jak i ryby, panierujemy...