Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak gotować grzyby? – porada

Wywar z grzybów to baza do wielu dań, przede wszystkim aromatycznych sosów oraz zup. Grzyby suszone przed wrzuceniem do gotowania, należy odmoczyć. Najlepiej namoczyć je...

autor Ilona

Jak mrozić owoce? – porada

Owoce powinniśmy jeść przez cały rok, jednak nie do wszystkich mamy dostęp. Słodkie truskawki, kwaskowate wiśnie, śliwki czy kuszące maliny dostępne są tylko przez pewien...

autor Ilona

Jak duże porcje jedzenia podawać dzieciom? – porada

Każda mama ma chyba wrażenie, że jej dziecko za mało zjadło bądź ogólnie za mało je! Jednym z błędów żywieniowych, bardzo często popełnianych przez rodziców,...

autor Ilona

Jak uniknąć zakalca? – porada

Zakalec, czyli krótko mówiąc marne szanse na dobry deser. Powodów dla których ciasto nie wychodzi, jest wiele. Przede wszystkim trzymaj się przepisów, dodawaj takie składniki...

autor Ilona

Jak zrobić pulchny omlet? – porada

Omlet to idealna i szybka przekąska na śniadanie, kolację, a w otoczeniu warzyw może stanowić sycące danie główne. Puszysty omlet uzyskamy stosując kilka trików. Po...

autor Ilona

Czym różnią się zielone szparagi od białych?

Szparagi wciąż traktowane są w Polsce jako rarytas i za rzadko pojawiają się na stołach. Za częstszym ich spożywaniem przemawiają wartości odżywcze oraz fakt, że...

autor Ilona

Jak suszyć grzyby? – porada

Suszenie to jeden z podstawowych sposobów, znany od wieków, na przedłużenie żywotności produktów. Wystarczy jeden większy suszony grzyb, by zmienić i podkreślić smak potrawy, dlatego...

autor Ilona

Jak zrobić niskokaloryczne kanapki? – porada

Kanapki jemy na śniadanie, zabieramy do pracy, jemy na kolację, są wpisane w naszą codzienność. Koniecznie zadbaj o to, by były zdrowe, a zarazem smaczne...

autor Ilona

Jak rozpuścić czekoladę? – porada

Czekoladowe rarytasy to najczęściej słodycz w ustach. Czekolada szybko rozpuszcza się w dłoni i w ustach, ale do wypieków musimy roztopić ją inaczej. Wydaje się...

autor Ilona

Co zrobić, aby mięso podczas pieczenia nie wysychało na wiór? – porada

Przygotowanie soczystego i aromatycznego mięsa to nie lada sztuka. Nasze mamy i babcie, mimo że nie miały takich innowacji w kuchni jak my dziś, potrafiły...

autor Ilona

Jak pozbyć się zapachu ryby w lodówce? – porada

Lubimy ryby na różne sposoby, pieczone, wędzone, galaretki czy w sosach. Ryby specyficznie pachną i niestety, ale powstaje problem z neutralizacją ich zapachu w lodówce....

autor Ilona

Jak zrobić chrupiącą panierkę? – porada

Przygotowanie panierki to jedna z częstszych czynności w polskich kuchniach. Uwielbiamy i zajadamy się chrupiącą panierką, zarówno jeśli chodzi o mięso jak i ryby, panierujemy...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.