Każdej gospodyni domowej, nawet mamom i babciom zdarza się przypalić garnek. Wystarczy chwila nieuwagi, by garnek się przypalił. Jest wiele sposobów na ratunek dla naczynia. Jedną ze skutecznych metod walki jest sól. Wystarczy wsypać trochę soli do garnka i zalać niewielką ilością ciepłej wody, tak by powstała papka. Zostawić na noc. Jeśli to nie pomoże, to ponowić czynność z tym, że zalewamy garnek wrzątkiem. Zamiast soli można użyć sody oczyszczonej, ale nie do naczyń aluminiowych. Skutecznie działa również proszek do prania, ale podobnie jak sody nie należy go używać do garnków z aluminium. Nowoczesną metodą jest użycie ryżu. Do przypalonego garnka wsypujemy ryż bądź wkładamy torebkę ryżu i gotujemy, spalenizna odchodzi sama. Wsparciem może się okazać cola. Wystarczy zalać garnek napojem i gotować około 15 minut.