Karp to tradycja na polskim stole podczas świąt. Ma on specyficzny zapach i smak, karpia albo się lubi, albo nie! Wymaga on również szczególnego przygotowania, by smakował przy wigilijnym stole. Poza tym karp niestety ma dużo ości i raczej nie poleca się go dzieciom. Rybę można zastąpić innymi. Jakie ryby sprawdzą się na wigilijnym stole oprócz karpia? Propozycji jest wiele, zamiast karpia na wigilijnym stole możesz zaserwować łososia, sandacza, idealnie pasuje pstrąg, dorsz czy halibut. Inną opcją, z rodziny karpiowatych, jest tołpyga, apetyczna, a zarazem nieco inaczej smakuje niż karp. Dorsza śmiało możesz podać dzieciom, bardzo delikatne i zdrowe mięso. Ryb nie może zabraknąć na wigilijnym stole, powinny być aromatyczne, dlatego nie bój się używać ziół, komponować je z sosami i innymi dodatkami, typu grzyby.