Chleba oraz innych produktów spożywczych nie powinno się wyrzucać. Zazwyczaj kupujemy za dużo pieczywa w obawie, by nie zabrakło. Czerstwy chleb bądź suche bułki można...
Trudno jest wyobrazić sobie święta bez zupy grzybowej czy wielu potraw bez grzybów. To one sprawiają, że danie zyskuje wyrafinowany smak i aromat. Są doskonałym...
To jedno z najbardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pieczony na różne sposoby, ale zawsze jego sekretem jest doskonały ser. Nie da...
To one sprawiają, że wypieki są pulchne, a naleśniki znikają w ciągu chwili z talerza. Niestety mają to do siebie, że nie mogą być zbyt...
W wielu poradach i wskazówkach mam i babć, często powtarzana przy pieczeniu ciasta, jest konieczność przesiewania mąki. Po co jednak się to robi? Korzyści są...
Najczęściej zostają po świętach i imprezach. Wolimy przygotować więcej, by pozostało, niż brakowało na stole. Powstaje pytanie ile można przechowywać smakołyki? W zależności od rodzaju...
Proszek do pieczenia nie jest produktem niezastąpionym przy domowych wypiekach. Substytutem może być soda oczyszczona plus coś kwaśnego. Proszek do pieczenia składa się z sody...
Wyciągnięcie ciasta z formy może przyprawiać o zawrót głowy. Podważanie nożem niekoniecznie działa, a może narobić jeszcze więcej szkód! Zanim wlejemy masę bądź ułożymy ciasto...
Warzywa do diety dziecka można wprowadzać od piątego miesiąca życia. Pierwszym warzywem, którego powinno zakosztować dziecko jest marchewka. Warzywa należy wprowadzać stopniowo, podając po malutkiej...
Potrawy z grilla są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Gdy jest sezon, warto korzystać z tego co daje nam grill, spędzając przy tym czas...
Mąka to podstawowy produkt w większości kuchni. Mąki używamy do zagęszczania sosów, zup, naleśników na słodko, słono oraz do słodkich wypieków. Odpowiednia maka to często...
Jedna z głównych wątpliwości, która rodzi się w głowie organizującego imprezę, to jakie przekąski podać? Jak idealnie skomponować je z alkoholem? Wszystko zależy od tego,...