Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak odświeżyć czerstwy chleb? – porada

Chleba oraz innych produktów spożywczych nie powinno się wyrzucać. Zazwyczaj kupujemy za dużo pieczywa w obawie, by nie zabrakło. Czerstwy chleb bądź suche bułki można...

autor Ilona

Kto może jeść grzyby?

Trudno jest wyobrazić sobie święta bez zupy grzybowej czy wielu potraw bez grzybów. To one sprawiają, że danie zyskuje wyrafinowany smak i aromat. Są doskonałym...

autor Ilona

Jaki ser wybrać do sernika? – porada

To jedno z najbardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pieczony na różne sposoby, ale zawsze jego sekretem jest doskonały ser. Nie da...

autor Ilona

Jak sprawdzić czy drożdże są świeże? – porada

To one sprawiają, że wypieki są pulchne, a naleśniki znikają w ciągu chwili z talerza. Niestety mają to do siebie, że nie mogą być zbyt...

autor Ilona

Po co przesiewamy mąkę do ciasta?

W wielu poradach i wskazówkach mam i babć, często powtarzana przy pieczeniu ciasta, jest konieczność przesiewania mąki. Po co jednak się to robi? Korzyści są...

autor Ilona

Jak długo można przechowywać ciasta? – porada

Najczęściej zostają po świętach i imprezach. Wolimy przygotować więcej, by pozostało, niż brakowało na stole. Powstaje pytanie ile można przechowywać smakołyki? W zależności od rodzaju...

autor Ilona

Czym można zastąpić proszek do pieczenia? – porada

Proszek do pieczenia nie jest produktem niezastąpionym przy domowych wypiekach. Substytutem może być soda oczyszczona plus coś kwaśnego. Proszek do pieczenia składa się z sody...

autor Ilona

Co zrobić, aby łatwo wyjąć ciasto z formy? – porada

Wyciągnięcie ciasta z formy może przyprawiać o zawrót głowy. Podważanie nożem niekoniecznie działa, a może narobić jeszcze więcej szkód! Zanim wlejemy masę bądź ułożymy ciasto...

autor Ilona

Jak wprowadzić warzywa do diety dziecka? – porada

Warzywa do diety dziecka można wprowadzać od piątego miesiąca życia. Pierwszym warzywem, którego powinno zakosztować dziecko jest marchewka. Warzywa należy wprowadzać stopniowo, podając po malutkiej...

autor Ilona

Co zrobić, aby potrawy nie rozpadały się podczas grillowania? – porada

Potrawy z grilla są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Gdy jest sezon, warto korzystać z tego co daje nam grill, spędzając przy tym czas...

autor Ilona

Jaka mąka jest najlepsza do ciast? – porada

Mąka to podstawowy produkt w większości kuchni. Mąki używamy do zagęszczania sosów, zup, naleśników na słodko, słono oraz do słodkich wypieków. Odpowiednia maka to często...

autor Ilona

Jakie przekąski podawać do alkoholu? – porada

Jedna z głównych wątpliwości, która rodzi się w głowie organizującego imprezę, to jakie przekąski podać? Jak idealnie skomponować je z alkoholem? Wszystko zależy od tego,...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.