Chrupiąca kukurydza to smak dzieciństwa. Większości kojarzy się z szybką przekąską w biegu, z pysznym masełkiem bądź/ i z solą. Przygotowanie jej to nic trudnego, a kukurydza jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można ją ugotować tradycyjnie bądź na parze. Kolby kukurydzy należy oczyścić, pozbyć się liści i wąsów. W tym czasie zagrzać w garnku wodę, tak by kolby swobodnie mogły pływać. Dodać cukier, jedna łyżeczka na jeden litr wody. Nie dodajemy soli, bo kukurydza będzie twarda. Cukier wydobywa smak kukurydzy. Jeśli lubimy chrupiącą, to wystarczy gotować około 5 minut, jeśli lubimy miękką to 10 minut. Na parze kukurydzę gotujemy od 30 do 45 minut. Idealnie kukurydza komponuje się z masłami smakowymi, czosnkowym czy ziołowym. Tego typu masło kupisz gotowe bądź przygotujesz w domu, dodając ulubione przyprawy.