Warzywa są zdrowe i jak przekonują dietetycy powinniśmy je jeść w dużych ilościach. Czy jednak wszystkie? Jak wpływają na naszą wagę? Warzywa w tym obszarze dzieli się na trzy kategorie. Te, które nie tuczą i możemy jeść je do woli. Druga kategoria to te, które wpływają na wagę, ale pod pewnymi warunkami i trzecia, te które są tuczące. Do drugiej grupy zaliczamy warzywa, których kaloryczność zależy od sposobu podania. Przykładem marchewka, która jest doskonała na surowo, jednak ugotowana ma ponad dwa razy wyższy indeks glikemiczny. Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są warzywa surowe. Pieczone, smażone, z sosami i innymi dodatkami znacznie zwiększają kaloryczność. Szczególnie należy uważać na cukinię oraz bakłażana, które wręcz wchłaniają tłuszcz. Do tuczących warzyw, bez względu na to jak je przyrządzamy, należą: rzepa, fasolka szparagowa, buraki, ziemniaki, dynia i brukiew. Ze względu na zawartość ważnych składników dla zdrowia, nie należy ich eliminować, a jedynie ograniczyć spożycie!