Suszenie to jeden z podstawowych sposobów, znany od wieków, na przedłużenie żywotności produktów. Wystarczy jeden większy suszony grzyb, by zmienić i podkreślić smak potrawy, dlatego warto je zbierać i suszyć. Pierwszym krokiem przy suszeniu grzybów jest ich dokładna selekcja. Nadają się wyłącznie te, które są zdrowe i przyzwoitej wielkości (małe lepiej zamarynować). Grzyby dokładnie myjemy i pozbawiamy wszelkich pozostałości po ściółce. Duże grzyby kroimy na mniejsze, ale nie za małe kawałki. Tradycyjne suszenie polega na naciągnięciu grzybów na grubszą nić. Nie może być jeden na drugim, nabijamy je w pewnej odległości. Sznureczki zawieszamy w ciepłym, ale przewiewnym miejscu w domu bądź wystawiamy na słońce. By chronić je przed robactwem, wystarczy nakryć gazą. Gdy robimy to każdego roku, warto pomyśleć o wygodnej suszarce do grzybów.