Przygotowanie soczystego i aromatycznego mięsa to nie lada sztuka. Nasze mamy i babcie, mimo że nie miały takich innowacji w kuchni jak my dziś, potrafiły zrobić idealnie kruche i soczyste mięso! Nam nie zawsze się to udaje! Pierwszym krokiem jest marynata. Natrzyj dokładnie mięso ziołami w połączeniu z oliwą z oliwek i włóż na minimum dwie godziny do lodówki. By mięso nie wysychało w trakcie pieczenia, konieczne jest, aby białko szybko się ścięło na jego powierzchni. Można to zrobić, wrzucając mięso na gorący tłuszcz, a następnie zmniejszyć ogień i piec. Inną opcją, gdy przygotowujemy mięso w piekarniku, jest włożenie go do rozgrzanego piekarnika, potrzymanie chwilę w wyższej temperaturze i zmniejszenie do zalecanej. Dobrym pomysłem na soczyste mięso jest pieczenie go w rękawie foliowym. Mięso powoli piecze się we własnym sosie, dzięki czemu jest kruche i soczyste.