Przygotowanie panierki to jedna z częstszych czynności w polskich kuchniach. Uwielbiamy i zajadamy się chrupiącą panierką, zarówno jeśli chodzi o mięso jak i ryby, panierujemy również warzywa. Wystarczy trzymać się kilku zasad, by panierka była pyszna i chrupiąca. Tradycyjna panierka to mąka, jaja oraz bułka tarta. Produkt, który zamierzamy panierować, musi być dokładnie osuszony. Panierkę robimy na chwilę przed smażeniem, inaczej nasiąknie wilgocią. Powinna być cienka i delikatna, dlatego nadmiar bułki należy strzepnąć. Finezyjne i oryginalne smaki potraw uzyskasz stosując różne dodatki do tartej bułki. Mogą być to migdały (wieprzowina), sezam (ryby), dynia (kotlety), płatki kukurydziane (drób). Aby panierka była chrupiąca, tłuszcz musi mieć odpowiednią temperaturę, nie może być zimy! Po usmażeniu należy przełożyć rybę czy mięso na papierowy ręczniczek.