Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jakie mięso dodawać do rosołu? – Porada

Rosół gotujemy z różnych gatunków mięsa, choć aby był smaczny, warto przestrzegać pewnych reguł. Jeżeli chcemy ugotować rosół z drobiu, powinien być on raczej z...

autor Ilona

Z czym podawać rosół? – Porada

Rosół to niezagęszczona zupa powstała poprzez gotowanie różnych rodzajów mięsa z warzywami. Jest on jedną z narodowych potraw polskich. Pierwotnie był on gotowany (i to...

autor Ilona

Rosół – sekrety dobrego wywaru

Na czym polega sekret dobrego rosołu? Zapewne każda gospodyni ma swoje sposoby na ugotowanie smacznego, pełnowartościowego i klarownego wywaru i nie zawsze chce się nimi...

autor Ilona

Jak ugotować klarowny rosół? – Porada

Rosół może być zupą sam w sobie, może także stanowić bazę do innych zup, choćby pomidorowej. Gorący rosół z kury rozgrzewa, podobno poprawia humor i...

autor Ilona

Dlaczego szafran jest taki drogi?

Szafran to po prostu krokus, roślina z rodziny kosaćcowatych. Obejmuje on ponad 80 gatunków. Przyprawę zwaną popularnie szafranem pozyskuje się ze znamion słupków szafranu uprawnego....

autor Ilona

Czym się różni karmel od toffi?

Karmel zwany inaczej cukrem palonym jest to zwykły cukier spożywczy poddany działaniu wysokiej temperatury. Ma charakterystyczny, brązowy kolor, a po ostygnięciu przybiera szklistą postać. Może...

autor Ilona

Co powoduje burzyny w rosole?

Burzyny zwane inaczej szumowinami to drobinki białka ze składników zupy, które ścinają się pod wpływem gotowania. W rosole burzyny pochodzą przede wszystkim z mięsa, ale...

autor Ilona

Jak czyścić kuchenkę mikrofalową? – Porada

Nie raz i nie dwa zdarzyło Ci się, że podgrzewane jedzenie w mikrofalówce po prostu Ci wystrzeliło? Oprócz takich sytuacji kuchenka mikrofalowa brudzi się przy...

autor Ilona

Czym się różni burrito od taco?

Burrito znaczy po hiszpańsku „osiołek” i jest zdrobnieniem od słowa „burro”. A w znaczeniu kulinarnym jest to meksykańska potrawa składająca się z pszennej tortilli (płaskiego,...

autor Ilona

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w zmywarce do naczyń? – Porada

Wkładając naczynia do zmywarki odczuwasz przykry zapach dochodzący z jej wnętrza? Jest na to sposób! Przed włączeniem zmywarki musisz włożyć do niej pokrojone plasterki cytryny....

autor Ilona

Jak chronić powierzchnię stołu przed rozlanym alkoholem? – Porada

Szykuje się u Ciebie rodzinny zjazd, a nie chcesz aby Twój stół po zakraplanej imprezie był pokryty białymi plamami, których nie da się zmyć w...

autor Ilona

Wielkanocne barwienie jajek domowymi sposobami – Porada

Jednym z głównych zwyczajów Wielkanocnych jest przygotowywanie pisanek. W tej poradzie dowiesz się jak bez sztucznych barwników możesz efektywnie udekorować pisanki. Kolorowe pisanki stanowią znakomitą dekorację...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.