Mleko roślinne to ciekawa alternatywa dla mleka krowiego. Do mleka roślinnego przekonali się ci, którzy nie tolerują laktozy, nie trawią prawidłowo mleka, albo ci, którym po prostu mleko krowie nie smakuje. Na sklepowych półkach możemy się spotkać z coraz to nowymi wydaniami mleka roślinnego. Mamy już mleko migdałowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, orzechowe czy owsiane. Jak się okazuje, znaczną ich część możemy przygotować samodzielnie w domowych warunkach.

Mleko roślinne z pewnością różni się od mleka krowiego smakiem i wartościami odżywczymi. Jest bardzo zdrowe, łatwo przyswajalne, niskokaloryczne (oczywiście poza mlekiem kokosowym). Mleko sojowe zawiera sporo bezcennych minerałów, tj. wapń, żelazo, witaminy z grupy „B”. Osoby chcące ograniczyć w swojej diecie cholesterol powinny sięgnąć po mleko ryżowe. W mleku kokosowym znajdziemy dużo błonnika, witamin „C”, „E” i z grupy „B”. Jest też bogate w żelazo, fosfor, wapń, selen i magnez. Najlepszym rodzajem mleka roślinnego jest mleko migdałowe. Bo to właśnie migdały należą do jednych z najzdrowszych orzechów. W swoim składzie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, wapń, magnez i potas. Jest ono polecane dla osób z chorobami układu pokarmowego czy krążenia.