Ostatnie badania wykazują, że w ogóle stopniowo powinniśmy ograniczać stosowanie folii aluminiowej w naszej kuchni. Co prawda, folia aluminiowa to bardzo wygodne rozwiązanie. Szybko można zapakować śniadanie, które nie traci swojego smaku, ani wartości odżywczych. Jednak nie zastanawiamy się nad tym, że aluminium zawarte w folii przenika do produktów spożywczych. Ludzki organizm toleruje aluminium, jednak w niewielkich ilościach. Kumulacja większej dawki sprzyja rozwojowi chorób związanych z układem kostnym czy mózgiem, w tym choroby Alzheimera.

Czy pieczenie ryby, ewentualnie grillowanie mięsa w folii jest bezpieczne dla naszego zdrowia? Niestety, nie. Zwłaszcza jeśli rybę skropimy np. sokiem z cytryny, a do mięsa dodamy pomidory czy brokuł. Kwas pochodzący z owoców i warzyw wywołuje reakcję chemiczną z glinem pochodzącym z folii aluminiowej i wiele niekorzystnych związków przedostaje się w ten sposób do pożywienia. Ogólnie rzecz ujmując, żadnego pożywienia zapakowanego w folię aluminiową nie należy podgrzewać, piec ani grillować.