Tofu to alternatywa dla serów z mleka krowiego, owczego czy koziego. Wytwarzany jest za pomocą koagulacji mleka sojowego, czyli podobnie jak w produktach pochodzenia odzwierzęcego....
Topinambur, czyli Słonecznik Bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Obecnie jest uprawiana niemalże w całej Europie. Topinambur to roślina o szerokim zastosowaniu. Posiada niezwykle...
Mleko UHT. Co oznacza ten skrót ? Ultra High Temperature – czyli nic innego, jak poddanie mleka krótkotrwałej pasteryzacji – szybkiemu ogrzaniu odpowiednio do temperatury...
Dziś w handlu możemy się spotkać z najprzeróżniejszymi kształtami i rozmiarami form do pieczenia. Wykonane są też z różnych materiałów i tak tymi najpopularniejszymi, raczej...
Każda gotująca pani domu ma swój sprawdzony i niezawodny sposób na zarabianie ciasta na pierogi. Sposób zarabiania może zależeć od używanego farszu, od tego czy...
Wydawać by się mogło, że metoda suchego patyczka jest znana każdemu, kto miał coś niecoś do czynienia z pieczeniem ciast. Znały ją nasze babcie, prababcie...
Na co zwrócić szczególną uwagę dobierając odpowiednią oliwę do smażenia? Z pewnością warto znać jej temperaturę dymienia, czym wyższa tym lepiej. Podczas dymienia z tłuszczu...
Wegetarianie to taka grupa społeczności, która świadomie rezygnuje z mięsa w swojej diecie. Wśród nich możemy wyróżnić kilka podgrup: laktoowowegetarianie, – którzy wyłączają z diety...
Różnica między pulpetami a klopsami jest niewielka a czasami w zależności od sposobu przygotowania, praktycznie żadna. Pulpety to danie pochodzenia włoskiego, przygotowywany na bazie mięsa...
Jaka jest różnica między koktajlem a smoothie? Obydwa napoje przyrządzane są na wiele sposobów, zgodnie z indywidualnymi gustami smakowymi ich wyznawców. Wśród koktajli wyróżniamy kilka...
Ogórek należy do rodziny dyniowatych, a za kraj jego pochodzenie uznaje się północno – zachodnie Indie. Ogórki występują w sezonie wakacyjnym, od czerwca do sierpnia....
Sorbet jest to mrożony deser, który powstał w Chinach. Nazwa „sorbet” wywodzi się od tureckiego słowa şerbat. Do Francji te wodne lody przywędrowały w latach...