To nie prawda, że kobieta w ciąży może sobie pozwolić na jedzenie za dwoje. To zwykła wymówka, która po woli przechodzi w zapomnienie. Dieta kobiety w ciąży powinna być zbilansowana. Przyszła mama powinna przyjmować produkty z każdej kategorii: ziarna, owoce, warzywa, nabiał i mięso. Wszystko w granicach rozsądku.

A czego powinny się wystrzegać? Z pewnością powinny unikać wszelkich, surowych owoców morza, serów pleśniowych, pasztetów oraz mięsa ryb słodkowodnych. Nie są też wskazane jajka nie do końca ścięte oraz orzeszki ziemne. Warto też rozważyć – jeśli nie całkowitą rezygnację, to chociaż ograniczenie spożycia używek typu mocna kawa, czarna herbata czy coca-cola. Słone przekąski, słodycze czy dania typu Fast Food zdecydowanie niekorzystnie wpływają na zdrowie matki i dziecka. W tym błogosławionym stanie zapomnieć należy o spożywaniu alkoholu. Nawet najmniejsze ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na rozwijające się dziecko.