Szparagi to niskokaloryczne warzywa bogate w witaminy i składniki mineralne, których barwa zależy od poziomu nasłonecznienia. Jadalną częścią szparagów są pędy określane wypustkami. Wyróżnia się...
Nowalijki są to młode, wiosenne warzywa, które występują w danym roku pierwszy raz. Do najbardziej znanych nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, szczypior, botwinkę, sałatę, pomidor, ogórek,...
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa to doskonała dekoracja wielkanocnych mazurków i bożonarodzeniowych pierników. Do przygotowania aromatycznej skórki potrzebne są: dwie pomarańcze lub dwie cytryny, szklanka...
Picie napojów gazowanych jest niewskazane nie tylko dla osób chcących osiągnąć szczupłą sylwetkę, ale również dla wszystkich, którzy pragną dbać o swoje zdrowie. Główną przyczyną...
Napoje, nektary oraz soki to odmienne produkty, jednak ze względu na to, że posiadają zbliżone nazwy i podobne opakowania, coraz trudniej odróżnić te trzy artykuły...
Winogrono jest to owoc roślin z rodziny winoroślowatych, który można jeść zarówno na surowo jak i w formie przetworzonej. Do grona produktów uzyskiwanych z tych...
Warzywa strączkowe, do których zalicza się groch, fasolę oraz bób mają niewielkie wymagania glebowe oraz korzystnie wpływają na zdrowie. Bób i groch to warzywa odporne...
Odmiany miodu różnią się od siebie smakiem i barwą, co wynika z różnych pożytków pszczelich, czyli rodzaju nektaru roślinnego, spadzi i pyłku kwiatowego. Nektar roślin...
Kompozycja ciasta i rozmaitego farszu, mięsnego, serowego, owocowego czy z kapusty i grzybów to potrawa znana Polakom już prawdopodobnie od XIII wieku. Pierogi to dla...
Spożywanie pokarmu jest nieodzownym elementem naszego życia. Wiele posiłków stało się istotną częścią tradycji oraz wiary. Dla większości z nas jedzenie to sposób na poprawę...
Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne, można z niej przyrządzać kremowe zupy, jest też składnikiem ciast i wielu jednogarnkowych potraw. Niemniej przydatne jak miąższ są również...
Wątróbka to szczególny rodzaj mięsa. Obok serca, nerek czy też móżdżku należy do podrobów. Niezależnie czy pochodzi ona z drobiu, wieprzowiny czy cielęciny charakteryzuje się...