Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak obierać szparagi? – Porada

Szparagi to niskokaloryczne warzywa bogate w witaminy i składniki mineralne, których barwa zależy od poziomu nasłonecznienia. Jadalną częścią szparagów są pędy określane wypustkami. Wyróżnia się...

autor Ilona

Co to są nowalijki?

Nowalijki są to młode, wiosenne warzywa, które występują w danym roku pierwszy raz. Do najbardziej znanych nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, szczypior, botwinkę, sałatę, pomidor, ogórek,...

autor Ilona

Jak zrobić kandyzowaną skórkę? – Porada

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa to doskonała dekoracja wielkanocnych mazurków i bożonarodzeniowych pierników. Do przygotowania aromatycznej skórki potrzebne są: dwie pomarańcze lub dwie cytryny, szklanka...

autor Ilona

Czy napoje gazowane są zdrowe?

Picie napojów gazowanych jest niewskazane nie tylko dla osób chcących osiągnąć szczupłą sylwetkę, ale również dla wszystkich, którzy pragną dbać o swoje zdrowie. Główną przyczyną...

autor Ilona

Czym różni się sok od napoju i nektaru?

Napoje, nektary oraz soki to odmienne produkty, jednak ze względu na to, że posiadają zbliżone nazwy i podobne opakowania, coraz trudniej odróżnić te trzy artykuły...

autor Ilona

Jakie są rodzaje winogron?

Winogrono jest to owoc roślin z rodziny winoroślowatych, który można jeść zarówno na surowo jak i w formie przetworzonej. Do grona produktów uzyskiwanych z tych...

autor Ilona

Co to są warzywa strączkowe?

Warzywa strączkowe, do których zalicza się groch, fasolę oraz bób mają niewielkie wymagania glebowe oraz korzystnie wpływają na zdrowie. Bób i groch to warzywa odporne...

autor Ilona

Jakie są odmiany miodu?

Odmiany miodu różnią się od siebie smakiem i barwą, co wynika z różnych pożytków pszczelich, czyli rodzaju nektaru roślinnego, spadzi i pyłku kwiatowego. Nektar roślin...

autor Ilona

Jak lepić pierogi? – Porada

Kompozycja ciasta i rozmaitego farszu, mięsnego, serowego, owocowego czy z kapusty i grzybów to potrawa znana Polakom już prawdopodobnie od XIII wieku. Pierogi to dla...

autor Ilona

Jakie potrawy poprawią nasz nastrój?

Spożywanie pokarmu jest nieodzownym elementem naszego życia. Wiele posiłków stało się istotną częścią tradycji oraz wiary. Dla większości z nas jedzenie to sposób na poprawę...

autor Ilona

Jak suszyć pestki dyni? – Porada

Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne, można z niej przyrządzać kremowe zupy, jest też składnikiem ciast i wielu jednogarnkowych potraw. Niemniej przydatne jak miąższ są również...

autor Ilona

Kiedy solić wątróbkę? – Porada

Wątróbka to szczególny rodzaj mięsa. Obok serca, nerek czy też móżdżku należy do podrobów. Niezależnie czy pochodzi ona z drobiu, wieprzowiny czy cielęciny charakteryzuje się...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.