Owoce powinny zajmować honorowe miejsce w diecie każdego. Owoce możemy podzielić na takie, które przyniosą nam sporo dobrego i takie, których kaloryczność czy wartości odżywcze nie będą miały większego znaczenia. Wiadomym jest, że najzdrowsze i najtańsze są owoce sezonowe, no i oczywiście uprawiane regionalnie. Te kupowane w supermarketach i poza sezonem nie są już pełnowartościowymi produktami. Są sprowadzane z zagranicy, zabezpieczane chemicznie na czas transportu. Pochodzą z nieorganicznych upraw, nie mają tylu witamin i minerałów. Jednak mimo wszystko, jeśli mamy do nich dostęp przez cały rok, to z nich korzystamy. Równie chętnie sięgamy po owoce egzotyczne, czasami z ciekawości, czasami z chęci poznawania nowych smaków.

Które z dostępnych owoców wykazują największą kaloryczność? Najwyższy wskaźnik wykazują owoce suszone, tj. daktyle, figi, śliwki. Wśród świeżych owoców najwięcej kalorii mają: banany, awokado i granaty. Najmniej kalorii mają: truskawki, poziomki, melon, arbuz i brzoskwinia. Jeśli chodzi o zawartość witamin w owocach, to bez wątpienia potwierdza się teoria, że najbogatszymi owocami są te sezonowe. Dodatkowo całkiem nieźle jest wyposażone awokado, mango, banany i pomarańcze.