Burrito znaczy po hiszpańsku „osiołek” i jest zdrobnieniem od słowa „burro”. A w znaczeniu kulinarnym jest to meksykańska potrawa składająca się z pszennej tortilli (płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm), w który zawinięty jest farsz. „Prawdziwy”, meksykański farsz składa się z fasoli, meksykańskiego ryżu i mięsa. Ale burrito zawędrowało także do Stanów Zjednoczonych i tu istnieją różne rodzaje farszu. Oprócz tradycyjnych składników do farszu dodaje się (lub wręcz robi się go z): sałatę, salsę, mięso, guacamole, ser i śmietanę. Oczywiście takie burrito jest większe i pewnie bardziej pożywne od meksykańskiego. Potrawę można lekko zgrillować lub podgrzać na parze.

Podobna do burrito jest inna meksykańska potrawa – tacos. Jest to również farsz zawijany w tortillę, ale robi się ją z mąki kukurydzianej, a nadzienie składa się z wołowiny, cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw (sól, pieprz, chili, bazylia czy oregano). Dodaje się również czerwoną fasolę lub kukurydzę. W restauracjach podaje się tacos jako przystawkę. Podobnie do burrita, tacos podaje się na ciepło.

Burrito jest większe od tacos, można je zapewne potraktować jako szybki obiad. Tacos natomiast jest zdrowsze ze względu na zastąpienie mąki pszennej kukurydzianą i większą zawartość ziół i jarzyn.