Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli i czosnku z deski do krojenia? – Porada

Gdy przyrządzasz obiad, każdy jest zadowolony i najedzony, niestety trzeba potem pozmywać naczynia. Wszystko idzie łatwo i szybko, dopóki nie weźmiesz do rąk deski, na...

autor Ilona

Co zrobić, aby ciasta nie przesiąkły zapachem blachy? – Porada

Podczas pieczenia ciasta w metalowej formie może dojść do sytuacji, kiedy ciasto przesiąka jej zapachem, co nie kusi domowników do spróbowania Twojego wypieku. Wobec tego,...

autor Ilona

Co zrobić, aby pieczeń wieprzowa była soczysta? – Porada

Przy pieczeniu mięsa wieprzowego boisz się ze mięso będzie za suche? Oto sprawdzona metoda, dzięki której Twoje mięso będzie soczyste i miękkie. Podczas pieczenia polewaj...

autor Ilona

Czym najlepiej smarować blaszki do pieczenia ciast? – Porada

Zastanawiasz się, jakim tłuszczem wysmarować blaszkę do pieczenia, aby ciasto do niej nie przywierało? Jeśli tak, to ta porada jest dla Ciebie! Przygotowując blaszkę do...

autor Ilona

Jak zneutralizować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kapusty? – Porada

Kiedy gotujesz kapustę w kuchni, zaczyna być odczuwalny niekoniecznie przyjemny zapach. Jeśli chcesz zniwelować intensywny zapach gotującej się kapusty, dodaj do niej kilka orzechów włoskich....

autor Ilona

Jak łatwo zdjąć skórkę z papryki? – Porada

Dodając paprykę do swoich potraw, zwłaszcza podawanych na ciepło pamiętaj, aby zdjąć z niej skórkę. Dzięki temu podczas jedzenia skórka nie będzie odstawać i przyklejać...

autor Ilona

Jak przechowywać startą skórkę z cytryny? – Porada

Za tydzień czy dwa będziesz szykować wypieki, do których będzie potrzebna skórka z cytryny? Już teraz masz kilka cytryn, z których zostanie Ci skórka. Cytryny...

autor Ilona

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? – Porada

Przy otwieraniu lodówki czujesz mało przyjemny zapach? Najczęstszą przyczyną nieprzyjemnego zapachu w lodówce są resztki jedzenia typu wędlina, sery, niedokończone produkty ze słoiczków, które nie...

autor Ilona

Jakie rodzaje owoców łączyć ze sobą? – Porada

Każdy z nas powinien jeść dużą ilość owoców i warzyw. Owoce zawierają bardzo mało kalorii oraz zmniejszają podatność na pojawienie się różnych chorób tj.: cukrzycy, chorób...

autor Ilona

Jak przechowywać czosnek? – Porada

Chcesz sprawić, aby czosnek w Twojej kuchni był długo świeży? Musisz, więc zadbać o poprawne jego przechowywanie. Czosnek można przechowywać od 2 tygodni do nawet...

autor Ilona

Jak zapobiec pryskaniu tłuszczu? – Porada

Denerwujesz się, że tłuszcz na patelni strzela i pryska, a Twoje ręce są poparzone od kropelek oleju? Pryskający tłuszcz jest zmorą wszystkich gospodyń domowych i...

autor Ilona

Jak przygotować mięso drobiowe do pieczenia? – Porada

Szykujesz przyjęcie dla znajomych i stwierdzasz, że nie wiesz jak przygotować kurczaka czy kaczkę do pieczenia? Oto kilka kluczowych porad, które poprawią smak Twojej potrawy....

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.