Jednym z głównych zwyczajów Wielkanocnych jest przygotowywanie pisanek. W tej poradzie dowiesz się jak bez sztucznych barwników możesz efektywnie udekorować pisanki. Kolorowe pisanki stanowią znakomitą dekorację na wielkanocnym stole. Do barwienia pisanek możesz użyć naturalnych barwników, znajdujących się w niektórych owocach czy warzywach. Również w korze drzew, kwiatach i różnego rodzaju zbożach można znaleźć pigmenty, dzięki którym jajka się pięknie zabarwią.

Żółty
Curry i kurkumadzięki tym przyprawom pisanki nabędą słonecznego, żółtego koloru. Do wody wsyp 2 łyżeczki przyprawy, umieść w nich jaja i gotuj do momentu idealnego efektu.

Pomarańczowy
Pomarańczowy kolor jaj uzyskasz poprzez 30 minutowe gotowanie ich w startej dyni i marchewce. Rewelacyjnym pomysłem będzie także użycie chili w proszku. Dzięki niemu jajka będą intensywnie pomarańczowe.

Różowy

Sposobem na uzyskanie na skorupkach jajek różowego odcienia, jest parzenie ich w soku z buraków. Jeżeli chcesz uzyskać pastelowy kolor różu na skorupkach, ugotuj je w wywarze z żurawiny.

Czerwony
Pisanki w takim kolorze zrobisz gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.

Niebieski
Niebieską barwę zyskasz poprzez wywar z drobno pokrojonej czerwonej kapusty, i suszonych jagód lub jeżyn.

Zielony
Tutaj będą potrzebne mrożone liście szpinaku, pokrzywy, natka pietruszki i / lub młoda trawa.

Brązowy
Naturalny i dość delikatny odcień brązu uzyskasz z łupin cebuli. By nadać im taki odcień, należy  „piórka” cebuli namoczyć w wodzie, a potem gotować je w powstałym wywarze. Ciemniejszy kolor brązu uzyskasz dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów kawy.

Dodatkowe rady:

Jeśli chcesz uzyskać fajny efekt na pisankach, przed ich farbowaniem umieść je w pociętych rajstopach lub owiń je rozłożoną gazą. Dzięki temu na jajku zostanie marmurkowy wzór. Natomiast jeśli chcesz uzyskać paski, wykorzystaj gumki recepturki. Do gotowania jajek w barwnikach zawsze dodawaj 2-3 łyżki octu, który wzmocni trwałość koloru. Ponadto po ugotowaniu i wystygnięciu możesz wierzchnią część jaja posmarować tłuszczem, dzięki czemu pisanki będą lśniące.