Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak dbać o patelnię, aby dłużej nam służyła? – Porada

Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego Twoja patelnia już nie nadaje się do użytku? Sposób przechowywania i mycia patelni ma tu ogromne znaczenie. Jeśli będziesz dbać o...

autor Ilona

Jak czyścić naczynie żaroodporne? – Porada

Czy Twojego naczynie żaroodporne zachodzi tłuszczem i nie masz pojęcia jak pozbyć się tego niechcianego zabrudzenia? Wystarczy, że przyrządzisz miksturę, którą idealnie doczyścisz naczynie żaroodporne....

autor Ilona

Jak pozbyć się soku z buraka z dłoni? – Porada

Często przy krojeniu buraków Twoje ręce barwią się na różowo, a pod ręką nie masz rękawiczek, żeby się uchronić przez zabrudzeniem? Aby dokładnie wyczyścić plamy...

autor Ilona

Co zrobić, aby noże zbyt szybko się nie tępiły? – Porada

Noże w Twojej kuchni zbyt szybko się tępią? Są chwile kiedy bardzo potrzebujesz ostrego noża, a ciężko jest nim przekroić chleb bez nadmiernego kruszenia? Aby...

autor Ilona

Jak uratować zardzewiałe blaszki do pieczenia? – Porada

Po upływie jakiegoś czasu zauważasz, że na Twoich blaszkach do pieczenia pojawiają się zardzewiałe plamki, bądź większe miejsca pokryte rudawym kolorem? Zamiast kupować kolejną blachę...

autor Ilona

Jak dokładnie wyczyścić ekspres do kawy? – Porada

Twój ekspres się zabrudził i nie wiesz jak go wyczyścić? To łatwe. Będziesz potrzebować jedynie wody i octu. Na początku wyczyść filtr i pojemnik, w...

autor Ilona

Jak szybko i dokładnie obrać pomarańczę? – Porada

Gdy obierasz pomarańczę, często zostaje warstwa białej skórki, błonki wokół miąższu. Jednak nie przepadasz za nią i chcesz się jej pozbyć, ale przy usuwaniu jej...

autor Ilona

Jak szybko obrać migdały? – Porada

Potrzebujesz obranych całych migdałów jednak nie wiesz jak się pozbyć z nich skórki? Obieranie migdałów może należeć do przyjemnych, szybkich i prostych czynności w Twojej...

autor Ilona

Jak szybko obrać jajka? – Porada

Gotujesz jajka z myślą, że na dzisiejszy wieczór podasz je z majonezem i świeżymi dodatkami? Jednak podczas obierania ich ze skorupki dostajesz szału, gdy ta...

autor Ilona

Jak sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia pączków jest już rozgrzany? – Porada

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się włożyć pączka lub faworka do nierozgrzanego tłuszczu. Jest kilka sposobów, aby sprawdzić czy tłuszcz już się nagrzał. Temperaturę tłuszczu możesz...

autor Ilona

Jak przechowywać otwartą śmietanę, aby dłużej była świeża? – Porada

Znów została Ci śmietana w kubeczku lub w kartoniku? Wiesz niestety, że szybko się zepsuje, jeżeli w takiej formie włożysz ją do lodówki. Jeśli chcesz...

autor Ilona

W jakich naczyniach przechowywać mleko? – Porada

Nie chcesz, aby mleko straciło swoje wartości odżywcze? Zawsze przechowuj je w czystych, szklanych naczyniach np.: w szklance, słoiku, dzbanku lub butelce. Pozwoli to na...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.