Jeden z najbardziej kuszących smakołyków, obok którego niewiele osób przejdzie obojętnie. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z tłuszczu, cieplutkie, puszyste. Domowe pączki nie tak łatwo zrobić, a jednym z problemów jest temperatura smażenia. Chodzi nie tylko o to, by nie były zbyt spieczone czy niedopieczone, ale nie chłonęły tłuszczu jak gąbka. Idealna temperatura do smażenia pączków to 175 stopni. Dobrze, gdy mamy termometr cukierniczy. Swoją drogą przy okazji warto go kupić, bo jest przydatny w kuchni. Smażone w za niskiej temperaturze pączki będą tłuste, ciężkie, kaloryczne i mało smaczne. Zaś wyższa temperatura sprawi, że będą się przypalać, a środek surowy. By sprawdzić bez termometru czy temperatura jest właściwa, wrzuć kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i się zarumieni do minuty, to temperatura jest odpowiednia.