Odwieczny problem pomidorów i ogórków, spór o to, czy podawać je razem wciąż trwa. Wiele osób lubi takie połączenie, dlaczego więc wciąż słyszymy, by ich nie łączyć w jednym posiłku? Ogórek jest lekkostrawny, zawiera sole mineralne, witaminy, czyli jest zdrowy. Pomidor to jeszcze większe bogactwo dla naszego organizmu. Dlaczego razem się nie lubią, a dobrze smakują? Wszystko przez zawarty w świeżym ogórku enzym askorbinowy. Jak wykazały badania, zabija on witaminę C, którą dostarczają pomidory. Na nic zjedzenie dużego pomidora z zielonym ogórkiem. Ogólnie ogórka nie powinno łączyć się z innymi warzywami, które dostarczają witaminy C; przykładem jest papryka. Zielonego ogórka najlepiej jeść samego, a w sałatkach z niego zrezygnować bądź zastąpić konserwowym. Połączenie w posiłku pomidora z ogórkiem raz na jakiś czas nie zaszkodzi, natomiast na co dzień lepiej spożywać je osobno!