Ser żółty to jeden z podstawowych produktów, który gości praktycznie w każdej lodówce. Wielość rodzajów może przyprawiać o ból głowy. Najważniejszym wyznacznikiem wyboru sera żółtego jest jego skład. Warto go sprawdzać, bo niestety łatwo można dać nabić się w butelkę i zamiast sera żółtego mamy produkt seropodobny. Ser żółty powinien mieć w składzie: mleko, kultury bakterii, podpuszczkę oraz sól. Reszta to dodatki. Nazwa „ser”, zgodnie z przepisami unijnymi, oznacza produkt wolny od tłuszczy roślinnych. Niestety producenci ‚ulepszając’ produkty, wkładają do nich też tłuszcze roślinne. Wówczas nie jest to już ser, a produkt do niego podobny. Na etykiecie powinno być napisane „ser”. Jeśli takiej nazwy nie ma, tylko jest napis „plastry serowe” czy też sama nazwa jakiegoś znanego sera, wówczas poszukaj innego produktu! Dobry ser to także większy wydatek. Warto zjeść mnie, a lepiej.