Jedna z głównych wątpliwości, która rodzi się w głowie organizującego imprezę, to jakie przekąski podać? Jak idealnie skomponować je z alkoholem? Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj trunku pojawi się na stole. Czy będzie to piwo, wino, wódka? Kieruj się jedną, podstawową zasadą, im bardziej obfitujący w procenty alkohol, tym bardziej tłuste potrawy. Gdy na stole pojawią się trunki 40%, to sprawdzą się sałatki z sosami, majonezami, śledzik, domowy smalec, ogórki czy galaretki. Do wina podaj przystawki dostosowane do trunku. Smak trunku nie może przykryć smaku przekąski. Do wina idealnie pasują sery, marynowane oliwki, owoce morza, kanapeczki z suszonymi pomidorami czy krakersy z pastami (np. mascarpone). Piwo świetnie smakuje z różnymi dodatkami serowymi, koreczkami, śliwką wędzoną zawiniętą w boczek czy tartinkami na różne sposoby.