Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Czym zastąpić śmietanę podczas zabielania zupy? – porada

Zabielanie zupy kojarzy się ze śmietaną. Nią zupę zabielały nasze mamy i babcie. A można sięgnąć też po inne produkty, które świetnie się sprawdzą. Smak...

autor Ilona

Jak podgrzewać wczorajszy makaron? – porada

Makaron często pozostaje z wcześniejszego dnia. Zazwyczaj gotujemy więcej czy do zupy, czy do pasty. Następnego dnia można go podgrzać. Jeśli do zupy, to wystarczy...

autor Ilona

Ile makaronu powinno znajdować się w jednej porcji? – porada

Problem, który dotyka najbardziej doświadczone gospodynie domowe, ile makaronu ugotować, by wystarczyło dla wszystkich i nie było za dużo. Makaron najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu...

autor Ilona

Czy dodawać olej podczas gotowania makaronu?

Gotowanie makaronu obrosło wieloma mitami. Wciąż trwa spór o to czy dodawać olej w trakcie gotowania makaronu czy też nie? Czy rzeczywiście powoduje on, że...

autor Ilona

Jak serwować sałatki? – porada

Jemy oczami i to nie ulega wątpliwości. Ominiemy bardzo smaczną potrawę, jeśli będzie wyglądała mało apetycznie. Sałatki wielowarstwowe, kolorowe, wieloskładnikowe idealnie wyglądają w szklanych, przeźroczystych...

autor Ilona

Co zrobić, aby sałatka nie podeszła wodą? – porada

Wodnista sałatka niestety bardzo często się zdarza, głównie przy sałatkach ze świeżych warzyw i owoców. Jak uniknąć wody? Jest na to kilka sposobów. Sałatkę należy...

autor Ilona

Co zrobić, aby jabłka w sałatce nie czerniały? – porada

Jabłka dodane do sałatki, w zależności od odmiany dodają nuty słodyczy bądź kwaśnego charakteru. Są zdrowe i koniecznie trzeba je jeść. Są świetnym dodatkiem do...

autor Ilona

Czym się różni wrap od tortilli?

Zarówno w przepisach jak i w restauracjach można spotkać się z zamiennym używaniem nazw tortilla oraz wrap. Często my sami używamy tych określeń zamiennie. Czy...

autor Ilona

Jak pozbyć się kamienia z czajnika? – porada

Przyczyną kamienia jest twarda woda, która niestety jest w większości polskich domów. Z osadem na dnie czajnika można sobie poradzić domowymi sposobami bądź też środkami...

autor Ilona

Jakie mięsa wybrać do sałatki? – porada

Sałatka to szybka i lekka przekąska, ale może być też sycącym posiłkiem. Kurczak to nie jedyne mięso, po które warto sięgać, gdy robimy sałatkę. Idealną...

autor Ilona

Jakie ryby wybrać do sałatki? – porada

Sałatki rybne i pasty to smaczna przekąska, ale i sycące danie. Przygotowane w domu są zdrowe i odżywcze. Jemy za mało ryb, dlatego koniecznie pomyśl...

autor Ilona

Z czym podawać makaron? – porada

Makaron to bardzo wdzięczny produkt. Prosty w swej formie, a zarazem genialny. O to, kto go wymyślił, bije się kilka krajów, między innymi Włosi i...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.