
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Bananowiec
Jak to z ciastem bywa, sprawa nie będzie szybka. Za to łatwa, lekka i przyjemna. Jak się okazuje praca w kuchni podczas gotowania, czy pieczenia świetnie wpływa na układ nerwowy, pozwala się wyciszyć i pozbierać myśli. A finałem takiego wyciszenia może się okazać wyśmienity Bananowiec. Sam jego wygląd sprawia, że człowiek pochłaniałby go oczami. Trudno też nie wspomnieć o zapachu i smaku. Warto samemu spróbować.
Składniki na Bananowiec
- Ciasto
- 3 jajka
- 200 g mąki tortowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 łyżki kakao
- Krem
- 2 budynie śmietankowe
- mleko
- 1 kostka masła
- Dodatkowo
- syrop orzechowy lub kawowy
- 1 kg bananów
- sok z 1 cytryny
- 350 ml śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix’ów
- 1 tabliczka czekolady
Sposób wykonania Bananowca
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 30 minut.
- Ostudzony biszkopt nasączyć syropem orzechowym.
- Banany obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, po czym ułożyć je na biszkopcie.
Krem
- Ugotować 2 budynie śmietankowe zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniach, odstawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń.
- Krem wyłożyć na bananową warstwę i równo rozsmarować.
Wykończenie
- Zimną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix’y.
- Tak przygotowaną śmietankę wyłożyć na warstwę budyniowego kremu, rozsmarować i udekorować startą czekoladą.
- Ciasto schłodzić w lodówce (min. 3 godziny).