Alergeny: Jajka

jajka

Jajka

Jajka zaliczają się do najczęstszych alergenów pokarmowych. Produkt powoduje nadwrażliwość przede wszystkim u dzieci, jednak może utrzymać się również w wieku dorosłym. Białko jaja kurzego zawiera około 20 różnych białek, wśród których najpopularniejszymi alergenami są: owoalbumina, owomukoid oraz owotransferyna. Niektóre alergeny nie przestają wywoływać szkodliwych reakcji nawet po poddaniu ich obróbce. Objawy występujące u silnie uczulonych pacjentów stwarzają zagrożenie dla ich życia. U osób tych może pojawić się między innymi obrzęk krtani, napad astmy, pokrzywka czy ostra biegunka. W żółtku jaja najistotniejszymi alergenami są alfa – liwetyna i globulina. Objawy uczulenia na jajko kurze mogą wystąpić od razu, tak jak wymioty i biegunka, bądź pojawić się później, tak jak astma oskrzelowa. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej należy zachować ostrożność również przy zakupie półproduktów i gotowych produktów.

Przepis na Domowy budyń waniliowy

autor Ilona

Przepis na Ziemniaczane pączki

autor Ilona

Przepis na Tosty z jajkiem w koszulce

autor Ilona

Przepis na Jajko w koszulce

autor Ilona