Alergeny: Mąka Pszenna

Zboża zawierające gluten

Mąka pszenna

Mąka pszenna to podstawowy składnik kulinarny, na bazie którego uzyskuje się między innymi pieczywa, płatki i ciasta. Jest otrzymywana z ziaren pszenicy i charakteryzuje się dużą zawartością glutenu. Zboże to jest uprawiane na światową skalę, dlatego powstają coraz to nowe metody zwiększania plonów, a co za tym idzie coraz więcej osób zmaga się z alergią na składniki ziarna pszenicy. Uczulenie na pszenicę jest wywołane przez zawarte w niej białko i ujawnia się już w najmłodszych latach. U niektórych osób występuje nietolerancja na gluten, który jest obecny również w innych zbożach i prowadzi do celiakii, będącej chorobą immunologiczną. Przy nadwrażliwości na białko pszenicy występują między innymi takie symptomy jak atopowe zapalenie skóry, zapalenie oskrzeli a nawet astma oskrzelowa, czy zapalenie jelita grubego. Najważniejszym sposobem walki z alergią jest wykluczenie pszenicy z diety. Istotnym faktem jest, że niektóre produkty są tolerowane przez osoby z alergią na gluten, ale wywołują reakcje alergiczne u uczulonych na pszenicę.

Przepis na Pizzę ze szpinakiem i serem feta

autor Ilona

Przepis na Pizzę z tuńczykiem i kukurydzą

autor Ilona

Przepis na Chrupiącą pizzę

autor Ilona

Przepis na Muffiny

autor Ilona

Przepis na Chleb pszenny

autor Ilona

Przepis na Sernik z borówkami

autor Ilona