Przepisy Ze Składnikiem: Banany

Banan

Banan

Charakterystyczny owoc, którego nie można pomylić z żadnym innym, no może poza platanem. W Polsce zwykle dostępny jest jeden rodzaj, rzadko kiedy można spotkać inne. Tak naprawdę na świecie istnieje ponad 80 różnych gatunków bananów. Większość z nich to gatunki ozdobne. Banan w przeciwieństwie do większości owoców do owoc mączny. Oznacza to że zamiast wyciskania soku można zrobić z niego mąkę i upiec choćby ciasto. W Polsce mąka bananowa nie jest jeszcze zbyt popularna chociaż na pewno warta uwagi. Świetnie sprawdza się w wypiekach przeznaczonych dla osób mających problemy z tolerancją glutenu. Banany są bardzo bogate w potas i wiele innych składników odżywczych, niestety są także kaloryczne. Są one świetną przekąską dla tych, którzy cierpią z powodu nadciśnienia, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu lub mają wrzody. Ze względu jednak na kaloryczność  nie powinno się ich jeść zbyt dużo szczególnie jeśli ma się problemy z cukrzycą lub dba się o linię. Badania wykazały też, że częste jedzenie bananów może zmniejszyć ryzyko nowotworu nerki, a w przypadku zielonych bananów także i innych typów nowotworów jak np. raka okrężnicy.

Przepis na Koktajl bananowo – melonowy

autor Ilona

Przepis na Owsiane ciasteczka

autor Ilona

Przepis na Owsiankę z owocami

autor Ilona

Przepis na Bananowy koktajl z serkiem waniliowym

autor Ilona

Przepis na Bananowego shake’a z syropem orzechowym

autor Ilona

Przepis na Pieczone jabłka

autor Ilona